Taidelainaamo

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan taidelainaamo sijaitsee Kongressi- ja kulttuurikeskus Verkatehtaan tiloissa GalleriaKONEen yhteydessä. Taidelainaamosta voi lainata kuvataidetta kuukausimaksua vastaan. Teosten kuukausivuokra on 5% teoksen kokonaishinnasta. Taidelainaamoa ylläpitää Ars-Häme ry.

Taidelainaamossa on esillä teoksia yli sadalta taiteilijalta.

Taidelainaamon idea

Taidelainaamotoiminta sai alkunsa kirjastoista. Nykyään taidelainaamot ovat useimmiten taiteilijayhdistysten ylläpitämiä. Taidelainaamo tarjoaa vaivattoman tavan hankkia koteihin laadukasta taidetta. Taidelainaamo tarjoaa myös yrityksille asiantuntija-apua yrityslahjahankinnoissa sekä teosten valinnassa yritysten toimitiloihin. Lainaussopimus tehdään vähintään yhdeksi kuukaudeksi, enintään 20 kuukaudeksi kerrallaan. Tänä aikana asiakas voi kokeilla, miten teos soveltuu ympäristöönsä. Teoksen voi lunastaa omakseen, jolloin kuukausimaksut vähennetään täysimääräisenä teoksen hinnasta. Tämä onkin matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla taidetta kotiin tai julkisiin tiloihin. Suurin osa lainatuista teoksista lunastetaan kokonaan.

Teoksen voi ostaa myös kertaostona. Taidelainaamo on kuin kurkistusikkuna taiteen eri tyyleihin, lajeihin, taiteilijoihin ja heidän käyttämäänsä tekniikkaan. Halutessaan teoksen voi palauttaa milloin tahansa, jolloin lainasopimus puretaan.

Lainattavat teokset

Taidelainaamon teokset vaihtuvat säännöllisesti. Esillä on muun muassa maalauksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia Ars-Hämeen ja Hämeenlinnan taiteilijaseuran jäseniltä. Lisäksi teoksia lainaamoon voivat tuoda taiteilijat, jotka Ars-Häme ry on erikseen kutsunut. Taidelainaamon nettisivuilla esitellään myös teoksia, jotka taiteilijat voivat tuoda pyydettäessä lainaamoon. Taidelainaamon kautta välitetään vuosittain lähes sata teosta.

Lainaamosta voi myös ostaa teoksia, kuten grafiikan vedoksia, suoramyyntinä.

Lähteet