Ars-Häme ry

Häme-Wikistä

Ars-Häme ry on Hämeenlinnassa toimiva yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on edistää kuvataidetta ja kuvataiteilijoiden ammatinharjoittamisen edellytyksiä sekä taiteiilijoiden ammatillisia ja sosiaalisia etuja.

Arslogo.jpg

Kuvataiteilijoiden ammatinharjoittamisen edellytyksien edistämiseksi yhdistys toteuttaa Hämeenlinnassa ja Riihimäellä näyttely- ja taidelainaamotoimintaa, tarjoaa edullisia työhuonetiloja taiteelliseen työskentelyyn Hämeenlinnan Taidekasarmilla ja Riihimäen Välittäjä 3:ssa ja tukee taiteilijoiden työtä erilaisin yhteistyöprojektein.

Yhdistys ylläpitää GalleriaKONEtta ja Taidelainaamoa, jotka sijaitsevat Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan yhteydessä. Galleriassa on kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä, joissa on esillä nykytaidetta Hämeenlinnan seudulta sekä muualta Suomesta. Taidelainaamo tarjoaa vaivattoman tavan yksityishenkilöille sekä yrityksille hankkia laadukasta taidetta. Ars-Häme ry on Suomen kuvataidejärjestöjen liiton jäsen.

Toiminnan historiaa

Ars-Häme ry perustettiin vuonna 1973 kantahämäläisten taiteilijoiden voimin ajamaan kuvataiteilijoiden ammatillisia ja taloudellisia etuja.

Ars-Hämeen 10-vuotisjuhlanäyttely nähtiin sekä Riihimäen Lasimuseossa että Tukholmassa.

Yhdistys piti 20-vuotisjuhlanäyttelyn 1993 Joensuun taidemuseosssa. Näyttelyn yhteisenä nimittäjänä oli taiteellinen eetos, usko taiteeseen ihmisten välisenä siltana.

Vuosina 2001-2003 yhdistys toteutti EU-rahoitteisen taiteen tuotteistamisprojektin, joka sisälsi kolme Saksaan suuntautunutta ryhmänäyttelyä: Natursyndrom Tuttlingenin kaupungingalleriassa (2001), Machtproben Tuttlingenin kaupungingalleriassa (2002) ja Spuren im Gedächtis Elmshornissa (2003).

2000-luvun alussa Ars-Häme toteutetti Suomessa näyttelyitä, joiden pääpaino oli nykytaiteessa. Uusien jäsenten näyttely oli esillä Hämeenlinnan kulttuurikeskuksen galleriassa 2001. Tunne-näyttely taas esitteli Ars-Hämeen taiteilijoita Riihimäellä 2002. Ars-Hämeen 30-vuotisnäyttely Tarinoita hitaudesta järjestettiin Hämeenlinnassa 2.10.2003. Se käsitti usean taidenäyttelyn kokonaisuuden. Teoksia oli esillä Hämeenlinnan taidemuseossa, Kulttuurikeskuksen galleriassa, Galleria Ripustuksessa sekä Hämeenlinnan keskikaupungin valomainostauluissa. Lohrmannin makasiinissa oli esillä myös valikoima vanhempia teoksia. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin juhlalehti, joka jaettiin jokaiseen hämeenlinnalaiseen talouteen. Näyttelyn kuraattorina toimi taidehistorioitsija Jonni Roos ja komissaarina Anne Tamminen.

Yhdistyksen vetämä Taidelainaamo aloitti toimintansa elokuussa 2007 Poltinahon Taidekasarmilla. Vuoden 2008 alussa se siirtyi Verkatehtaalle, ja lainaamon yhteyteen avattiin myös näyttelytila GalleriaKONE. GalleriaKONEen ja Taidelainaamon yhteisiä avajaisia vietettiin 4.1.2008, mikä oli hieno aloitus yhdistyksen 35. juhlavuodelle. Vuosi jatkui Ars-Hämeen uusien jäsenten yhteisnäyttelyllä, joka oli esillä Galleria Rantakasarmissa Suomenlinnassa 2008. Tähän näyttelyyn osallistui 19 taiteilijaa.

Vuonna 2011 Ars-Häme teki yhteistyötä Kiasman kanssa Ars 11 satelliittinäyttelyn tiimoilta. Ars 11 näyttelyn kantavana teemana oli Afrikka ja sen monet kasvot, ja tämän saman teeman mukaisia satelliittinäyttelyitä oli esillä ympäri Suomea yhdeksässä eri kaupungissa. GalleriaKONEessa aukesi 3.9.2011 valokuvataiteilija Paolo Woodsin näyttely ”Chinafrica”. Näyttely koostui tarinallisista kuvista, jotka hän oli kuvannut vuosina 2007-2010 vieraillessaan 15 eri Afrikan valtiossa toimittaja Serge Michelin kanssa, milloin he tutustuivat, haastattelivat ja kuvasivat kiinalaisia siirtolaisia Afrikassa.

Tukholman Supermarket taidemessuilla yhdistyksen GalleriaKONEtta on edustanut vaihteleva ryhmä taiteilijoita vuosina 2011 ja 2012.

Vuonna 2014 edustus Ars-Hämeen taiteilijoita toteutti taiteilijayhteistyötä PskovARTin kanssa näytttelyn sekä kulttuurifoorumin merkeissä Venäjän Norgorovissa ja Pihkovassa.

Yhdistyksellä oli kaksi 40-vuotisjuhlanäyttelyä 2015: ryhmänäyttelyt Hämeenlinnan taidemuseossa 20.2.-12.4.2015 ja GalleriaKONEessa 6.3.-24.3.2015. Marjatta Oja ja Asko Keränen kuratoivat molemmat näyttelyt.

Ars-Häme ry osallistui taiteilijayhteisön muotoutumiseen Riihimäelle, kun se alkoi toimia vuokraajana yhdeksän kulttuuritoimijan kesällä 2018 remontoimille Välittäjä 3:n työtiloille. Suuri osa Välittäjällä työskentelevistä taiteilijoista ovatkin yhdistyksen jäseniä.

Ars-Häme ry on jakanut taidepalkinnon 2019 lähtien henkilölle, joka on edistänyt taidetta Hämeen alueella. Ensimmäinen palkinto Marjukka Vainion teos Lilja III annettiin Jouko Astorille tunnustuksena kauaskantoisesta taiteenedistämistyöstä Hämeenlinnassa. Vuoden 2020 taidepalkinto myönnettiin yhdistyksen pitkäaikaiselle toiminnanjohtajalle Sirpa Taululle hänen ansiokkaasta työstään hämäläisen kuvataiteen edistämiseksi. Vuoden 2020 palkintoteos oli Edwina Goldstonen Vahdinvaihtoa.

Yhdistys aloitti yhteistyön taiteilijavaihtoresidenssistä saksalaisen Künstlerhaus Lukasin kanssa vuoden 2019 aikana. Ensimmäiset taiteilijavaihdot toteutettiin kevään ja kesän 2020 aikana.

Kesänäyttelyt

Kesän 2020 ryhmänäyttely Kohtuus, Yhteys, Tasa-arvo oli esillä Hämeenlinnassa, entisessä kauppakeskus Linnassa. Sen kuratoivat kuvanveistäjä Maija Helasvuo ja kuvataiteilija Marja Bonada (Wales). Näyttely herätteli miettimään ostamisen ja kuluttamisen kulttuuria sekä erilaisia yhdessäolon tapoja. Mukana oli Ars-Häme ry:n jäseniä ja kutsuttuja taiteilijoita, yhteensä 34 ammattilaista Suomesta, Saksasta ja Walesista.

Kesän 2019 ryhmänäyttely TILA havainnon taustana oli esillä Riihimäen vanhassa lasitehtaassa. Kuvataiteilija KuM Simo Ripatin kuratoimassa näyttelyssä suunnattiin huomio tilaan, teokseen, havaintoon ja sen ajallisuuden merkitykseen kokemuksen rakentajina. Näyttelyyn osallistui 28 taiteilijaa.

Kesän 2018 ryhmänäyttely Emme olleet yksin oli esillä Riihimäen vanhassa lasitehtaassa. Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija, taiteen tohtori Mika Karhu, kuvanveistäjä Olli Larjo ja taidegraafikko, taiteen tohtori Jouko Pullinen. Emme olleet yksi eli yhtenäinen ja jakamaton kansakunta käsitteli sisällissodan heijastumia yhteiskuntaamme nykypäivänä. Näyttelyyn osallistui 33 taiteilijaa.

Jäsenet

Ars-Häme ry:n jäseneksi voivat hakea kaikki Kanta-Hämeen alueella toimivat Taidemaalariliiton, Suomen kuvanveistäjäliiton, Suomen Taidegraafikkojen liiton, Valokuvataiteilijoiden liiton sekä Muu ry:n jäsenet. Yhdistykseen kuuluu 95 ammattitaiteilijaa (2020). Kunniajäseniä ovat Annu Eklund, Aura Jylhä-Vuorio ja Ilkka Juhani Takalo-Eskola.

Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut taiteen tohtori ja kuvataiteilija Mika Karhu 2019 lähtien. Ars-Häme ry:n toiminnanjohtajana työskenteli FM Sirpa Taulu 2007-2020 ja FM Oona Myllyntaus 2021 lähtien.

Lähteet

  • Ars-Häme ry, Ajankohtaista, 2021, http://www.arshame.fi/ArsHame_ajankohtaista.html
  • Ars-Häme ry, ArsHäme ry:n esittely, 2021, http://www.arshame.fi/index.html
  • Ars-Häme ry, Näyttelyt, 2021, http://www.arshame.fi/ArsHame_nayttelyt.html
  • Ars-Häme ry. Toimintakertomus 2019, 2019
  • Herme, Pia: Välittäjälle syntyi taideyhteisö, Aamuposti 24.6.2018
  • Kivinen, Kati: Pitkä matka Kajaanista Sudaniin, Kiasma-lehti 48, 2011
  • Niinimäki, Pirjo-Liisa: Skeittari kolisteli taidetta Verkatehtaalle. Hämeen Sanomat 5.1.2008
  • Peltoniemi, Ilkka: Galleria Kone käynnistyi. Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 9.1.2008
  • Taidelainaamo avoinna viime hetkiään Poltinaholla. Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 17.12.2007