GalleriaKONE

Häme-Wikistä

GalleriaKONE on taiteilijayhdistys Ars-Häme ry:n ylläpitämä nykytaidegalleria, joka sijaitsee Hämeenlinnan Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan yhteydessä. Näyttelyt valitsee näyttelytoimikunta, jossa on Ars-Hämeen jäseniä sekä ulkopuolinen taideasiantuntija. Galleriassa on esillä nykytaidetta Hämeenlinnan seudulta ja muualta Suomesta. Näyttelyt vaihtuvat galleriassa tavallisesti kuukausittain, joten vuosittain tilassa nähdään 12-13 näyttelyä. Näyttelyt ovat kävijöille maksuttomia.

Gallerian historiaa

Galleria aloitti toimintansa vuoden 2008 alussa. Ensimmäisen vuoden aikana siellä oli kaikkiaan viisi näyttelyä. Gallerian ensimmäinen näyttely oli Notes from the Plywood Highway, jossa oli esillä hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Mikko Myöhäsen teoksia. Hänen maalaustensa kuvakieli on lähtöisin erilaisten alakulttuurien sekä popkulttuurin kuvista ja tavasta viestiä. Muita vuoden 2008 näytteilleasettajia olivat muun muassa riihimäkeläinen Tuija Lampinen sekä kahdeksanhenkinen Näköalaryhmä Lahdesta näyttelyllään Scapes: Visuaalista taidetta äänimaailmojen pohjalta. Muita gallerian aloitusvuoden taiteilijoita olivat Ismo Hyvärinen, Antti Oikarinen, Tuija Lampinen, Päivi Eronen, Hanna Holma, Maija Kimanen ja Emmi Kalinen.

Näyttelyt

GalleriaKONEen vuosittainen näyttelylinja muotoutuu sen mukaan, minkälaisia näyttelyhakemuksia kulloinkin tulee. Vapaamuotoisia näyttelyhakemuksia otetaan vastaan puolivuosittain tammi-kesäkuulle sekä heinä-joulukuulle. Näyttelyt valitsee viisihenkinen toimikunta, jonka jäsenet valitaan Ars-Hämeen syyskokouksessa. Toimikunnassa on mukana Ars-Hämeen jäsentaiteilijoita sekä ulkopuolinen taiteen ja kulttuurin asiantuntija.

Katri Yli-Erkkilän näyttely Vieraantuneet GalleriaKONEessa syksyllä 2020

Näyttelyaika on tavallisesti neljä viikkoa sisältäen ripustuksen ja purkamisen. Gallerian puolesta näyttelyn pitävä taiteilija saa avustusta näytteyn valmisteluun, ripustamiseen ja purkamiseen liittyvissä tehtävissä. Näyttelyistä pidetään avajaiset ennen näyttelyn aukeamispäivää. Näyttelyiden yhteyteen saatetaan järjestää lisäohjelmaa, kuten musiikkia tai performanssitaidetta, jos sellainen sopii taiteilijan näkemykseen ja näyttelyn teemaan.

Näyttelytila

GalleriaKONEen näyttelytila on suorakaiteen muotoinen ja 80 neliömetrin kokoinen. Tämän ikkunattoman tilan korkeus on 3,45 m. Gallerian seinät ja katto ovat valkoiset, betonilattia on harmaaksi maalattu. Galleriassa on hyvin monipuoliset ripustus- ja valaistusmahdollisuudet erilaisille näyttelyille.

Lähteet