Larin-Kyösti

Häme-Wikistä
Larin-Kyöstin kotitalo Kaupunkipuisto Parkissa

Larin-Kyösti, oikelta nimeltään Karl Gustaf Larsson (5.6.1873 Hämeenlinna – 2.12.1948 Helsinki) oli hämeenlinnalaisen ravintoloitsijan Gustaf Israel ja Josefina Wilhelmina Larssonin poika. Vanhemmat olivat muuttaneet Hämeenlinnaan Ruotsista. Larin-Kyöstin nuoruusvuosien dramaattisin tapahtuma oli isän itsemurha. Gustaf Larsson päätyi itsemurhaan taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi vuonna 1884.

Kouluajat

Larin-Kyösti kävi suomenkielistä Hämeenlinnan lyseota, josta hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1895. Yhdeksänvuotiaana Larin-Kyösti karkoitettiin koulusta hänen tapeltuaan ystävineen toisen nuorisojoukon kanssa Hämeenlinnan Tähtipuistossa, joka nykyisin tunnetaan Sibeliuksenpuistona. Larin-Kyösti vietti tämän karkotusajan Tuuloksessa Pohjoisten kartanossa. Hän vietti karkotuslomiaan myös Lammilla äitinsä sukulaisten talossa. Koulun kulttuuripiiri ja mm. Eino Leinon ystävyys vahvistivat Larin-Kyöstin kielellistä lahjakkuutta ja ohjasivat kirjalliselle elämänuralle. Ylioppilaaksi tultuaan Larin-Kyösti opiskeli yliopistossa jonkin aikaa venäjää, mutta pian hän paneutui kirjoittamiseen.

Tuotanto

Ruotsinkielisen kodin pojasta tuli merkittävä suomenkielisen runon taitaja. Larin-Kyöstin ensimmäinen kokoelma Tän pojan kevätrallatuksi ilmestyi 1897. Larin-Kyösti oli tuottelias ja monipuolinen kirjoittaja: hän kirjoitti runoja, romaaneja, kertomuksia, näytelmiä sekä suomensi kirjallisuutta. Larin-Kyösti käsittelee Hämeenlinnaa ja hämeenlinnanlaisia useissa runoissaan ja muistelmateoksissaan.

Larin-Kyösti nyky-Hämeenlinnassa

Mikko Hovin veistämä Larin-Kyöstin patsas on Toripuistossa. Larin-Kyöstin katu on Kaurialan kaupunginosassa. Syntymäkoti on siirretty Kaupunginpuistoon. Larin-Kyösti syntyi Parkin puutarhurin mökissä puiston portin vieressä. Paikalla on myös muistokivi ja siinä Aukusti Veuron reliefi (1949). Hautapaadessa Ahvenistolla on Urho Heinäsen reliefi (1958). Larin-Kyöstin seura on toiminut Hämeenlinnassa vuodesta 1952.

Kai Kyösti Kaukovalta on kirjoittanut Hämeenlinnan Kaupungin Teatterille vuonna 1992 ensi-iltansa saaneen näytelmän Kulkijan laulut. Näytelmä kuvaa Larin-Kyöstin tuotteliainta kautta vuosisadan vaihteesta ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Lähteet

Hämeenlinnalaisia 1639-1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Hämeenlinnan kaupunki 1989.

Juhani Niemi. Larin-Kyösti : kansanlaulaja ja kosmopoliitti. Kansanlaulaja ja kosmopoliitti. Karisto. 2016. ISBN 978-951-23-6158-8

Juhani Niemi. Runoilija syntyi kesäiseen kaupunginpuistoon (Larin-Kyöstin syntymästä 150 vuotta). Hämeen Sanomat 31.5.2023