Sibeliuksenpuisto

Häme-Wikistä

Sibeliuksenpuisto sijaitsee Hämeenlinnassa keskustan alueella. Se on osa kansallista kaupunkipuistoa ja yksi ruutukaavan, ns. Koilliskulman, puistoista.

Ladataan karttaa...


Kun lääninhallituksen kivirakennus oli rakennettu torin varteen ja sinne oltiin muutettu, antoi maaherra Anders de Bruce 1780-luvulla istuttaa lääninhallituksen taakse puutarhan. Osa puutarhaa on nykyistä Sibeliuksenpuistoa. Puiston entinen nimi oli Tähtipuisto. Siellä oli vuonna 1918 Hämeenlinnan ympäristössä kaatuneiden saksalaisten hautapaikka. Hauta ja sen muistomerkki siirrettiin vuonna 1962 Vanhalle hautausmaalle. Puisto suunniteltiin uudestaan, kun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 1961 sijoittaa Kain Tapperin suunnitteleman Jean Sibeliusta esittävän patsaan puistoon. Puiston vieressä Sibeliuksenkadun toisella puolella on vanha empiretyylinen yläalkeiskoulu, jota Sibelius nuoruudessaan kävi. Talo tunnetaan entisenä postitalona. Vuonna 1888 rakennettu punatiilinen lyseo on puiston yläpäässä, Linnankadun varrella.

Vuonna 2011 Hämeenlinnan kaupunki kunnostaa puistojaan, ja myös Sibeliuksenpuisto on listalla lähellä sijaitsevan Itsenäisyydenpuiston jälkeen. Puistoa kunnostetaan vanhaa kunnioittaen ja asukkaiden toiveet huomioonottaen.

Lähteet:

Rakennettu Häme. Hämeenlinna 2003. ISBN951-682-717-9