Larin-Kyöstin seura ry

Häme-Wikistä

Hämeenlinnalaissyntyisen kirjailijan Larin-Kyöstin nimikkoseura on perustettu Hämeenlinnassa vuonna 1952. Larin-Kyöstin seura ry on merkitty yhdistysrekisteriin 12.10.1953. Seura on toiminut aikanaan aktiivisena kulttuurijärjestönä. Seuran pitkäaikainen perinne oli juhannusjuhlien järjestäminen Hämeenlinnassa.

Keväällä 2008 seuran toiminta käynnistettiin uudelleen. Puheenjohtajaksi valittiin Reima T.A. Luoto. Hänet valittiin puheenjohtajakasi myös vuonna 2009, jolloin vuosikokouksen jälkeen järjestettiin Hämeenlinnan Lyseon vanhassa juhlasalissa Larin-Kyöstin runomatinea. Tilaisuudessa puheenjohtaja Reima T.A. Luoto kertoi seuran toiminnasta sekä luokkatoverusten Larin-Kyösti ja Eino Leino elämästä ja tuotannosta. Lausuja Sisko Ojanperä lausui molempien runoilijoitten runoja. Näyttelijä Juha Haanperä lauloi Larin-Kyöstin teksteihin sävellettyjä teoksia. Koulun tiloissa oli myös näyttely kirjailijan kirjasto- ja arkistomateriaalista.

Seura päätti tehdä vuonna 2009 inventoivan perustutkimuksen yhdistykselle luovutetusta Larin-Kyöstin henkilökohtaisesta materiaalista sekä löytää sille sopiva loppusijoituspaikka.

Yhdistys tavoite on tehdä runoilijan elämäntyötä tunnetuksi Hämeenlinnassa sekä vaalia Larin-Kyöstin perinnettä. Tärkeää on kohentaa runoilijaan liittyvien muistopaikkojen, esim. syntymäkodin, hautamuistomerkin sekä muistolaattojen, kuntoa ja ympäristöä. Yhdistys myös osallistuu kirja-alan tapahtumiin ja Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n toimintaan sekä järjestää yleisötapahtumia. Lisäksi yhdistys työskentelee perusteellisen ja kattavan Larin-Kyöstin elämäkerran aikaansaamiseksi lähivuosina.

Lisätietoja Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n sivuilla