Ero sivun ”Larin-Kyöstin patsas” versioiden välillä

Häme-Wikistä
p (yksi versio)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 17: Rivi 17:
http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Toiminta/Kokoelmat/Taidekokoelmat/Hovi/<br>  
http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Toiminta/Kokoelmat/Taidekokoelmat/Hovi/<br>  
[[Coordinates::60.996833, 24.466047| ]]
[[Coordinates::60.996833, 24.466047| ]]
[[Category:Hämeenlinna]][[Category:Patsaat]]
[[Category:Patsaat]]

Versio 6. huhtikuuta 2020 kello 08.37

Larin kyostin patsas.jpg

Hämeenlinnan Toripuistossa, kirkon edessä sijaitsee Larin-Kyöstin patsas. Patsaan on suunnitellut taiteilija Mikko Hovi vuosina 1961-62. Mikko Hovi eli vuosina 1879-1962. 

Patsaan syntyhistoria

Larin-Kyöstin Seuran aloitteesta 1950-luvun lopulla heräsi ajatus pystyttää Larin-Kyöstille patsas runoilijan syntymä- ja kotikaupunkiin Hämeenlinnaan. Veistoksen tekijäksi pyydettiin Larin-Kyöstin läheinen ystävä kuvanveistäjä Mikko Hovi. Hovi tutustui Toripuistossa veistokselle aiottuun paikkaan ja piti sitä sopivana. Hän suunnitteli paikalle 175 x 75 x 130 cm suuren pronssiin valetun ja patinoidun kirjailijaa kuvaavan hahmon, jonka valoi taidevalaja Väinö Kärkkäinen Järvenpäässä. Patsaan jalusta on punaista graniittia, kooltaan 90 x 81,5 x 135,5 cm. Mikko Hovi halusi tehdä veistoksesta "larin-kyöstimäisen"; hahmo on jyhkeä ja mietiskelevä.

Mikko Hovi

Kuvanveistäjänä Mikko Hovi oli aito primitivisti ja hänen ilmaisussaan on muodon yksinkertaisuutta, runsaasti elämää, huumoria ja omintakeisia oivalluksia. Larin-Kyöstin patsas muistuttaa meksikolaisia veistoksia, joista Hovi sai vaikutteita teoksiinsa. Häntä yhdistää Larin-Kyöstiin valon ja ilon kuvaus. Ruotsalaissyntyistä Larin-Kyöstiä on luonnehdittu hämäläisen maiseman, kesän ja ilon kuvaajaksi.

Juhannusaattona 22.6.1962 pidettiin Toripuistossa patsaan paljastustilaisuus, jossa Mikko Hovi oli vaimonsa Helmin kanssa mukana. Taiteilija kuoli muutamia viikkoja tilaisuuden jälkeen.

Vuonna 1966 Hämeenlinnan Taidemuseo sai vastaanottaa kuvanveistäjä Mikko Hovin lesken Helmi Hovin tekemän testamenttilahjoituksen. Se sisälsi Mikko Hovin taiteellisen jäämistön kokonaisuudessaan: veistoksia, keskeneräisiä töitä, kipsimalleja, veistosluonnoksia ja valumuotteja. Valmiita veistoksia ja taideteollisia esineitä tässä kokoelmassa on hieman yli 90. Mikko Hovin lahjoituskokoelman teoksia esitellään usein Hämeenlinnan Taidemuseon kokoelmanäyttelyissä. Vuonna 1979 oli esillä laaja taiteilijan syntymän satavuotisnäyttely.

Lähteet

http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Toiminta/Kokoelmat/Taidekokoelmat/Hovi/