Tuuloksen työväentalo

Häme-Wikistä
Työväentalo 1900-luvun alussa
Kuva: Tapio Virtanen

Vuonna 1907 perustettiin rakennusrahasto työväentalon rakentamista varten. Tontti vuokrattiin Pohjoisten kartanolta 30.8.1908. Lammin kunnan Ronnin kylästä ostettiin Heikkilä-niminen talo ja siirrettiin vuokratulle tontille. Talo oli valmis 9.5.1909 ja toimi yhdistyksen kokouspaikkana. Talon rakennuspiirustus on nähtävillä Hämeenlinnan Lydiassa.

Varojen keräämiseksi järjestettiin iltamia, esitettiin näytelmiä sekä pidettiin arpajaisia. Tuloilla saatiin lyhennettyä talon velkaa.

Vuosi 1917 oli muutosten vuosi. V. 1918 paikkakunnalla käytiin taisteluja, joihin osallistui lähinnä ulkopaikkakuntalaiset. Työväentalo kuitenkin suljettiin ja irtain omaisuus takavarikoitiin. Talo saatiin takaisin käyttöön v. 1919, mutta irtain omaisuus on vieläkin kadoksissa.

Talon laajennus

Taloa laajennettiin jälleen velkarahalla vuonna 1927, jolloin rakennettiin nykyinen näyttämö. Alueen siirryttyä kauppias Salosen omistukseen käytiin neuvotteluja v.1938 tontin ostamisesta, mutta neuvottelut kariutuivat. Tontti siirtyi Leo Häppölän omistukseen. Tontille annettiin nimeksi ”Loppula”. V. 1941 työväenyhdistys sai ostettua tontin. ”Loppula”-niminen tila siirtyi Tuuloksen ”Alku”

Juhlatila 100-vuotisjuhlapäivänä

työväenyhdistys ry:n omistukseen.

Sodan jälkeen v. 1944 alkoi vilkas toiminta talossa iltamineen. Näytelmäesitysten ja muun toiminnan kautta hankittiin varoja myös talon ylläpitoon.

1980-luvun lopulla taloa korjattiin, tehtiin vesikatto ja ulkolaudoitus sekä maalaus. Sisätilojen korjaus alkoi 1987 valtion avustuksen turvin ja talkootyönä. Korjaus tehtiin kuuden vuoden aikana. Kaikki sisätilat uusittiin, sähköt uusittiin sekä saatiin vesi- ja viemärijohdot.Talonmiehen asunto kunnostettiin.

Taloa on kunnostettu talkoovoimien vuosikymmenien aikana. Sähkölämmitys saatiin Eu-hankkeena ja talkootyönä v. 1999.
Työväentalon salia vuokrataan ulkopuolisille. Entinen talonmiehen asunto ja kahvilan tilat on kunnostettu vuokrattavaksi asunnoksi.

Sijainti ja yhteystiedot

Työväentalon omistaa Tuuloksen ”Alku” Työväenyhdistys ry.  

Työväentalo sijaitsee Kauppakeskus Tuulosen läheisyydessä.

Osoite: Pohjoistentie 27, 14810 Tuulos

Tilat ja varustus: tilaa noin 100 henkilölle 2. kerroksessa juhlasali, näyttämö, keittiössä kahvinkeittomahdollisuus 1. kerroksessa wc-tilat ja naulakko, sähkölämmitys.

Lisätiedot ja varaukset: Jaakko Sorsa p. 044 365 9941

  • Pekka Salokannas: Tuuloksen joulu 1995: ss. 25-27: