Skogsterin liiketalo

Häme-Wikistä
Skogster pikku 1964 n-ton.jpg
Kuva: Mervi Koski

Hämeenlinnan keskustan ilme muuttui, kun torin laidalle kirkon taakse nousivat jugendtyyliset rakennukset, Skogsterin tavaratalo (Raatihuoneenkatu 8) ja asuinrakennus, jota kutsutaan Piparkakkutaloksi.  Skogsterin tavaratalo avattiin vuonna 1907. Nykyisin talossa toimii ravintola Rocktown.

Arkkitehtuuri

Skogsterin kivinen liiketalo on kaksikerroksinen rakennus, joka on pyöristetty kulmistaan. Taloa koristaa kaarevakupolinen torni. Ikkunat ovat yläosastaan pikkuruutuisia, alakerrassa on näyteikkunoita. Rakennuksessa on paljon pieniä yksityiskohtia kuten ornamentteja ja maalauksia, jopa kauppiaan nimi koristaa julkisivua. Tavaratalon ja Piparkakkutalon on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehti Selim A. Lindqvist. Se oli valmistuessaan maan moderneimpia tavarataloja, ainoa Helsingin ulkopuolella. Rakennustekniikaltaan merkittäväksi sen tekevät betoniset välipohjat ja tukirakenteet. Raudoitetun betonin käyttö oli uutuus vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelystä. Rakennuksen piirustukset on digitoitu ja ne löytyvät Hämeenlinnan Lydiasta.

Skogsterin talon katufasadeja on muutettu moneen kertaan; Kirkkorinteen puolella näyteikkunat on kehystetty kuparilla ja lasitiilillä, mikä rikkoo alkuperäisen rakennuksen ilmeen. 

Talon historiaa

Tavaratalon rakennutti Anders Gustaf Skogster (18.7.1866 - 16.5.1952). Skogsterin veli Felix oli ostanut vuonna 1889 arvostetun hämeenlinnalaisen Grönlundin kaupan, joka siirtyi A. Gust. Skogsterille vuonna 1895 veljen siirtyessä vienti- ja tuontikauppaan ja myöhemmin pankkialalle Hämeenlinnan Kaupungin Säästöpankin kamreeriksi. Skogsterin uusi tavaratalo rakennettiin vuonna 1907, jolloin Hämeenlinna oli vajaan 5 000 asukkaan maalaiskaupunki. Skogsterin liiketoiminnan painopiste oli tukkukaupassa sekä rauta- ja rakennustarvikkeissa. Tavaratalossa oli myös kangasosasto, tilauspukimo, siirtomaatavaraosasto sekä lasi-, lamppu- ja posliiniosasto. Pääliikkeen ohella kaupalla oli sivuliikkeitä maakunnissa. Kauppahuoneen tärkeimmät asiakkaat olivat Hämeen varakkaat talolliset.

Skogsterin talo 1944. Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo

Lisätilaa tavaratalo sai, kun 1910-luvulla talon jatkoksi valmistui arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema kolmikerroksinen punatiilinen rakennus Raatihuoneenkadulle. 1930-luvulla liike muutettiin osakeyhtiöksi, jonka toimitusjohtajana A. Gust. Skogster jatkoi kuolemaansa asti ja tämän jälkeen ohjaksiin tarttui hänen poikansa Anders Gustaf Kuusterä.

Skogsterin tavaratalon toiminta jatkui aina 1970-luvulle, jolloin rakennukset siirtyivät Keskolle. Vuonna 1978 Kesko alkoi suunnitella Skogsterin rakennusten muuttamista itsepalvelutavarataloksi. Suunnitelmissa Skogsterin tavaratalon julkisivu olisi säilynyt, mutta Piparkakkutalo ja kolmikerroksinen tiilitalo Raatihuoneenkadulta olisi purettu. Hanketta vastaan nousi kansanliike. Lopulta tontti määrättiin rakennuskieltoon. 1980-luvun lopussa Skogsterin talon osti Hämeen Vakuutus (nyk. Pohjantähti), jonka pääkonttori toimi rakennuksessa vuoteen 2003 asti.

Lähteet

  • Aitola, Heikki: Jugendista Hämeenlinnassa. Hämeenlinna-Wanaja: Hämeenlinna-Seuran 50-vuotisjuhlajulkaisu XLV. Hämeenlinna-Seura 1995.
  • Kuusterä, Antti: Hämeenlinnalaisen suuryrittäjän nousu. Hämeenlinna-Wanaja: Hämeenlinna-Seuran 50-vuotisjuhlajulkaisu XLV. Hämeenlinna-Seura 1995.
  • Vanhan talon tarina. Skogsterin tavaratalo. Hämeen Sanomat 29.1.1981.
  • Sihto, Heikki: Skogsterin talon vaaran vuodet. Hämeen Kansa 15.5.1997.
  • Karpiola, Saila: Hämeenlinnan Stockmann. Hämeen Sanomat 4.9.2005.