Piparkakkutalo

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan keskustan ilme muuttui, kun torin laidalle kirkon taakse nousi jugendtyyliset Skogsterin tavaratalo ja asuinrakennus, jota kutsutaan Piparkakkutaloksi (Kirkkorinne 2).

Piparkakkutalo. Kuva: Mervi Koski

Rakennukset on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehti Selim A. Lindqvist. Piparkakkutalo on rakennettu vuosina 1906-1907 asuintaloksi kauppias Anders Gustaf Skogsterille (1866-1952) ja hänen perheelleen.

Anders Gustaf Skogster tuli Hämeenlinnaan nuorena kauppa-apulaisena. Perheessä oli monta lasta ja kun perheenäiti kuoli, Skogster lähti Turkuun töihin saamaan lisää oppia. Hän palasi Hämeenlinnaan, kun hänen vanhempi veljensä tarjosi hänelle omistamaansa liikettä.

Ulkoasu

”Piparkakkutaloksi” kutsutun puisen asuinrakennuksen julkisivua elävöittävät erilaiset ulokkeet, pikkuruutuiset ikkunat, erkkerit ja parvekkeet, jotka vuorattiin paanuilla kuten kadulta johtava kuistikin. Piparkakkutalon muodon talo saa paanuvuorauksesta ja erkkereistä. Toiseen päätyyn tehtiin vuonna 1938 lisäkerros.

Edelfeltin muistolaatta

Albert Edelfelt (1854-1905) vietti Hämeenlinnassa lapsuutensa, vuodet 1855-1866. Hänen isänsä oli Hämeen läänin lääninarkkitehti. Edelfeltin perhe asui Piparkakkutalon tontilla sijainneessa talossa, josta kertoo Piparkakkutalon seinässä oleva muistolaatta.

Nykyinen käyttö

1980-luvun alussa talo oli purku-uhan alla, mutta se onnistuttiin säilyttämään Museoviraston suojelupäätöksellä. Taloon saneerattiin vuonna 1987 ravintolatilat.