Schmausserin talo

Häme-Wikistä
Schmausserin huvila.jpg

Hämeenlinnassa, Vanajaveden rannalla (Arvi Kariston katu 2) sijaitsee kaunis jugend-tyylinen talo, jonka baijerilainen oluttehtailija J.F.Schmausser rakennutti vuonna 1902 kaupunkihuvilakseen. Sen vieressä on Schmausserin rakennuttama punatiilinen tehdasrakennus, joka toimi sittemmin maakunta-arkistona.

Arkkitehtuuri

Pääarkkitehteinä toimivat Henrik R. Helin ja Alfred Cavén. Rakennusta pidettiin harvinaisen onnistuneena arkkitehtuurisena ”jugendin mestariteoksena” ja ”kokonaistaideteoksena”. Rakennus on ainoa puhdastyylinen jugendrakennus Hämeenlinnassa. Huvilan yhtä nurkkaa koristaa kupolilla varustettu kulmatorni, toisessa nurkassa on kulmaparveke. Lisäksi rakennuksessa on lukuisia muita ulokkeita. Soikeat, pyöreät ja pieniruutuiset ikkunat korostuivat ornamentteina talon vaaleaa pintaa vasten. Schmausserin huvilan rakennuspiirustukset on digitoitu Hämeenlinnan Lydiaan.

Käyttö

Talo on ollut pääasiallisesti asuinkäytössä. Aikojen kuluessa talosta tuli kuitenkin teollisuusrakennusten aputila. Rakennusta muutettiin poistamalla ulokkeita ja suurentamalla ikkunoita. Vuonna 1977 kaupunki hankki rakennuksen omistukseensa ja kunnosti ja entisöi sen kaupunginteatterin käyttöön. Läheisestä varastorakennuksesta tehtiin teatteri ja huvilasta teatterin sosiaaliset tilat. Nämä yhdistettiin käytävällä. Aivan entiselleen rakennusta ei voitu palauttaa, sillä esimerkiksi uunit puuttuivat, mutta huonejärjestys palautettiin entiselleen.