Rukoushuone, Kasarmikatu 18

Häme-Wikistä

Hämeenlinnassa, Kasarmikatu18:ssa sijaitsevan, Pelastusarmeijan käytössä olevan vanhan rukoushuoneen ulkoasu on yhä alkuperäisessä asussaan.

Ladataan karttaa...


Jugendtyylinen rukoushuone on rakennettu vuonna 1915 Urho Åbergin suunnitelmien mukaan. Rakennuksen korkea päätyjulkisivu on kadulle päin. Rukoushuoneen länsipään lautakoristeessa on vaikutteita 1920-luvun klassismista. Jugendtyylin mukaisia ovat mm. ikkunoiden puitejako ja eteläseinän ikkunoiden epäsymmetrinen sijoittelu.

Vanha puurakennus joutunut kivitalojen saartamaksi, mutta puolustaa silti paikkaansa niin rakennustaiteellisesti kuin kulttuurihistoriallisestikin. Sen läheisyydessä ovat Lukiokadun suojellut puutalot, Armas Launiksen syntymäkoti ja entinen Vanajan kunnantalo, jotka ovat nikkarityylistä empireä.

Vuosisadan ensimmäisellä tai toisella vuosikymmenellä rakennettu talo tehtiin alun perin rukoushuoneeksi. Rakennus on edelleen viime syksynä 90 vuotta täyttäneen Hämeenlinnan pelastusarmeijan evankelioimistyön tyyssija, jossa omien kokousten lisäksi pidetään vanhusten ja lasten päiväkerhoja, pyhäkoulua, ompeluseuroja ja myyjäisiä.

Saman tontin laidalla sijaitsevassa kivitalossa toimi vielä 1980-luvulla järjestön vanhainkoti ja yli 30 lapsen päiväkoti.

Korkean juhlasalin lisäksi rakennuksessa on pienempi kokoushuone, ns. sotilashuone sekä pieni asunto. Salin lattia, seinät ja katto on remontoitiin lämpimin puupinnoin 1990-luvulla.

Lähteet

Hämeen Sanomat 29.3.1981

Rakennettu Häme. Hämeen Liitto. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9