Vanajan entinen kunnantalo (Lukiokatu 14, 16 ja 20)

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan Kasarmikadun ja Lukiokadun kulman vaaleita empirepuutaloja suunniteltiin purettavaksi 1980-luvun aikana. Tontin omistava valtio suunnitteli paikalle virastotaloja. Ensimmäinen purku-uhan uhri oli Kasarmikatu 20:n tyhjillään oleva empiretalo. Lukiokadun puoleisilla nikkarityylisillä taloille annettiin elinaikaa vain 1980-luvun loppuun asti. Vanhojen rakennusten säilyttämistoimikunta on suositellut Lukiokatu 14:n talon säilyttämistä. Se sai suojelupäätksen, samoin talo numero 16. Kolmas, Kasarmikadun suuntainen talo numero 20 on purettu.

 

Ladataan karttaa...

Kaikki kulman kolme rakennusta ovat peräisin 1800-luvun loppupuolelta, ja ne tehtiin alunperin asuintaloiksi. Ne ovat olleet kuitenkin toimistoina vuosikymmenten ajan, Lukiokatu 14:n rakennus ensin Vanajan kunnan omistuksessa vuosina 1925–1966 ja vuodesta 1967 Hämeenlinnan kaupungin hallussa. Ennen vuonna 1966 tapahtunutta Vanajan kunnan lakkauttamista monet sen virastot toimivat Hämeenlinnan keskustassa, myös Vanajan kirjasto toimi Kasarmikatu 20:ssä. Kaupungin sosiaalitoimisto muutti Lukiokatu 14:n talosta vuonna 1978, ja sittemmin osa tiloista on jäänyt tyhjilleen. Osa on vuokrattu yksityisille ja valtiolle toimistotiloiksi.

Taloryhmän keskimmäisellä rakennuksella on myös kulttuurihistoriallista arvoa. Kasarmikadun ja Lukiokadun kulmatalo, Lukiokatu 16, oli säveltäjä Armas Launiksen ja arkkitehti Ilmari Launiksen lapsuuden ja nuoruuden koti. Talon rakennutti heidän isänsä, Kukko - Limperinä tunnettu puuseppämestari Adolf Lindberg, joka osti tontin vuonna 1859. Launiksen veljesten kotitalo on hillittyä, empirevaikutteista nikkarityyliä. 19.10.2009 paljastettiin arkkitehti Pekka Rintasen suunnittelema muistolaatta Armas Launiksen syntymätalolla.

Rakennuksessa on toiminut myös neuvola, mistä kertoo talon ulkoasuun sopimaton lastenvaunukatos.

Lukiokatu 14:n talon nikkarityyli on kaupungissa harvinaista. Julkisivun koristeissa näkyy ns. sveitsiläistyylin vaikutusta. Puurakennus on rakennettu ennen vuotta 1880 talossa oli Vanajan kunnantoimisto. Nykyään siinä on on Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimisto, 16:ssa on sijainnut aikaisemmin nuoriso- ja perhetyön toimistot.

Lähteet

Rakennettu Häme. Hämeen Liitto. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9

Hämeen Sanomat 24.4.1981

http://www.armaslaunis.org/indexfin.html

http://hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/Julkinen/Muistolaatat-ja-muistokivet/Henkilohaku/Launis/