Palokunnankatu 6:n jugendtalo

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan Palokunnankatu 6:n 1900-luvun alun jugendtyylistä asuin- ja liiketaloa ympäröivät joka puolella 1970- ja 1980-luvuilla rakennetut kerrostalot. Talo on rakennettu oman aikansa asemakaavan mukaan, ja se työntyy 40 metrin pituudelta nykyiselle katualueelle.

Ladataan karttaa...


Talon rakennutti vuonna 1912 Harvialan kartanon omistaja O. Brusin. Rakennuksen suunnitteli tamperelainen arkkitehti Heikki Tiitola pelkistettyyn jugendtyyliin julkisivua selkeästi jäsentelemällä ja ilman ylenpalttista koristelua.

Rakennuksessa oli alkuperäisten piirustusten mukaan ollut viisi isohkoa asuntoa. Talon katutaso on varattu liiketiloiksi.

Vuosikymmenten mittaan rakennusta on ainakin neljään otteeseen korjailtu. Ulkoasu on säästynyt kuitenkin lähes alkuperäisenä, ja korjauksia on tehty vain länsipään näyteikkunoihin.  Kahdessa asuinkerroksessa on asuntoja. Niitä on vuosien myötä jaettu pienemmiksi asunnoiksi. Talossa on asunut mm. E. Brusiin, Hämeenlinnan Kivi- ja kirjapaino Oy:n johtaja. Painotalo toimi Palokunnankatu 16:ssa vuosina 1915 -1916. Muita asukkaita ovat olleet mm. torin lounaiskulmassa rohdoskauppaansa pitänyt apteekkari Filip Gallen ja kauppias A.G. Skogster. Vuonna 1967 talo siirtyi Kariston suvulle.

Talossa toimii nykyisin mm. Hämeen Kopiotalo Oy.

Lähde

Hämeen Sanomat 14.12.1980