Mikko Mikkola

Häme-Wikistä

Mikko Juhani Mikkola on kuvataitelija ja taidemaalari. Hän on syntyisin (5.12.1952) Hämeenlinnasta ja asuu tätä nykyä Tyrvännössä.

Mikkola on valmistunut Taideteollinen korkeakoulusta kuvataideopettajaksi kolmevuotisen rupeaman jälkeen vuonna 1993. 1980-luvun alussa hän sai oppia Hyvinkään taidekoulusta, jonka perintöä oli abstrakti kausi miltei 1990-luvun loppuun asti. Kuvanveistoa mies opiskeli professori Terho Sakin johdolla vuosina 1982–1987.

Opiskeluvuosien jälkeen taiteilija on pysytellyt Hämeessä. Hän on ollut pitkään Ars-Hämeen johtokunnan jäsen. Vuodesta 1986 Mikkola on opettanut Parolan lukiossa ja Hattulan yläkoulussa kuvataiteen lehtorina.

Nyt Mikkola on palannut esittävään taiteeseen, minkä hän näkee protestina teknistä yhteiskuntaa, kauppataitelijoita ja rahakeskeisyyttä vastaan. Syynsä lienee myös sillä, että taiteilija itse pitää arvossa taiteen käsityöläisluonnetta ja perusmaalaamista. Maisemamaalaus on hänen sisäinen valintansa, ei ulkoa tullut vaatimus. Siihen innoittajana voi olla vaikka talvinen kuuramaisema, joka on täynnä eri harmaan sävyjä.

Hänen teoksiaan on useissa eri kokoelmissa, ja voipa hänen työtään Sininen hetki katsella myös Parolan lukion uudisosassa. Muita julkisia töitä löytyy Hämeenlinnan paloasemalta, maalaus Talven odotusta.

Taitelijaa on tituleerattu "hulluksi pyöräilijäksi", sillä hän polkee säistä piittaamatta ympäri vuoden. Harrastus toimii virittäjänä myös taiteelliseen työhön.

Lähteet

www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi

www.tyrvanto.net

www.yle.fi