Lönnholtz, Otto Johan

Häme-Wikistä

Tilanomistaja, kunnallisneuvos Otto Johan Lönnholtz syntyi vuonna 1874 ja kuoli vuonna 1918. Hänen vanhempansa olivat liikemies ja kunnallisneuvos Johan Fredrik ja Ida Maria Lönnholtz, os. Brander. Otto Lönnholtzin isä, perniöläisen satulasepän poika Johan Fredrik Lönnholtz toimi kauppiaana Hämeenlinnassa ja oli rikastunut monenlaisen liiketoiminnan avulla. Johan Fredrik Lönnholtz oli perustanut muun muassa kaupungin ensimmäisen olutpanimon entisellä Panimokadulla, nykyisellä Arvi Karistonkadulla 1850-luvulla. Hän osti myös Kalvolassa Niemen kartanon. Otto Lönnholtzin puoliso oli Alexandra Novoschiloff ja tytär Margit Alexandra. Otto Lönnholtz tunnettiin hyväntahtoisena miehenä.

Otto Lönnholtz perusti omistamaansa Katisten kartanoon kuuluvan Ruununmyllyn sähkölaitoksen, joka alkoi toimia vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1919. Hän osallistui tilustensa hoidon lisäksi aikansa taloudellisiin yhteisyrityksiin ja yhteiskunnalliseen toimintaan. Otto Lönnholtz kuului Vanajan Säästöpankin ja Vanajan puhelinosuuskunnan hallituksiin, Ruununmyllyn kansakoulun johtokuntaan ja Vanajan kirkkoneuvostoon. Lönnholtz oli myös Vanajan kunnallislautakunnan esimies vuosina 1907 - 1909 ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja vuosina 1918-1919. Luottamustoimet kertovat erityisesti äidiltä peritystä yhteiskunnallisesta vastuuntunnosta: Lönnholtzin äiti perusti Kalvolaan koulun. Oton veli Werner hankki Niemen kartanoon uusia laitteita maataloustöitä helpottamaan. 

Myös vapaapalokunta-aate oli Otto Lönnholtzille läheinen; hän oli Hämeenlinnan VPK:n kunniajäsen sekä Vanajan VPK:n ja Idänpään VPK:n päällikkö.

Lähteet

Hämeenlinnalaisia 1639 – 1989. Hämeenlinna 1989. ISBN 952-90045-2-4