Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus

Häme-Wikistä

Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskusta ylläpitää Kiipulasäätiö. Kiipulan palveluksessa on noin 400 alan ammattilaista. Päivittäinen asiakasmäärä on noin 1 000 opiskelijaa ja kuntoutujaa. Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus toimii kymmenellä paikkakunnalla Etelä-Suomen alueella. Kiipulan kokonaisuuteen kuuluvat ammattiopisto, kuntoutuskeskus ja puutarha.

Vuosi 2010 on juhlavuosi Kiipulassa. Kehitysvammaisten koulutuksen aloittamisesta Perttulan toimintana on kulunut 120 vuotta, Kiipulasäätiö täyttää 65 vuotta, ammatillista erityisopetusta on Kiipulan toimipaikassa järjestetty 55 vuotta, Kiipulan kuntoutuskeskus täyttää 40 vuotta ja Kiipulan ammattiopisto 10 vuotta.

Kiipulan historiaa


Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksen historia kytkeytyy vahvasti kahden yhteiskunnallisesti aktiivisen ja edistyksellisen perheen, Emma ja Edwin Hedmanin ja Wilhelmiina ja Kustaa Kiipulan, elämäntyöhön. Hedmanit olivat uranuurtajia kehitysvammaisten koulutuksen järjestäjinä Suomessa ja Kiipulat testamenttasivat omaisuutensa tuberkuloosin vastustamistyöhön, mikä työsarka laajeni vuosikymmenten saatossa laaja-alaiseksi koulutus- ja kuntoutustoiminnaksi.

Kiipuloiden ja Hedmanien sukujen tarinat nivoutuivat yhteen vuonna 2009, jolloin valtio luopui erityisammattikouluistaan ja Hedmanien elämäntyöstä alkunsa saanut kehitysvammaisten koulutus Perttulan erityisammattikouluna liitettiin Kiipulasäätiön organisaatioon.

Kuvassa Emma Hedman ja Miina Kiipula. Kuva:Kiipulasäätiö


Lisätietoja
www.kiipula.fi