Kauko Hiiri

Häme-Wikistä
Kauko Hiiri (vasem.) Jaakko Ilonen (kesk.) Erkki Kouhia (oik.) Hauhon Yhtenäiskoulun Itsenäisyysjuhlassa 4.12.2009. Kuva: Terhi Välimäki

Tämä artikkeli syntyi Hauhon Yhtenäiskoulun toisen maailmansodan erikoiskurssilla, joka pidettiin kahdeksasluokkalaisille lukuvuonna 2009-2010, kun oli kulunut 70 vuotta talvisodasta. Kurssin aikana oppilaat haastattelivat eri-ikäisiä hauholaisia heidän sota-ajan kokemuksistaan. Osa haastateltavista oli sotavuosina lapsia, osa aikuisia ja jotkut myös sotatehtävissä. Haastatelluista kahdeksan oli Karjalan evakkoja, joiden yhteystiedot saatiin Hauhon Karjalaisten yhdistyksestä.


Mikä on nimesi? Kauko Hiiri

Missä olet syntynyt? Karjalassa Kivennavassa 1926

Minkä ikäinen olit kun sota syttyi? 13-vuotias

Missä perheesi asui? Rajalla

Milloin teidät evakoitiin? Sodan syttymisen jälkeisenä aamuna

Kuinka paljon tavaroita otitte mukaanne? Niin paljon kuin rekeen mahtui

Millainen oli evakkomatka? Menimme Juvalle asti hevosella, minä kuljin koko matkan potkukelkalla.Juvalta meidät siirrettiin Kangasniemelle ja sieltä keväällä 1940 Pälkäneelle, jossa olimme v.1942 kevääseen asti.Sitten pääsimme palaamaan takaisin kotiin Kivennavalle, jossa saatiin asua kaksi vuotta. Asuinrakennus ja muut rakennukset olivat sodassa palaneet. Ainoastaan sauna oli pystyssä, josta kunnostimme asunnon.Sitten tuli uusi lähtö taas evakkomatkalle. Itse en joutunut tätä matkaa tekemään, koska olin joutunut jo armeijaan. Perheemme meni taas Juvalle ja sieltä keväällä -45 Hauholle, jossa on asuttu siitä lähtien. Hauholla meidät otettiin hyvin vastaan ja täällä on ollut hyvä asua.

Palasiko perheesi takaisin Karjalaan jatkosodan aikana? Isä, äiti ja veljen perhe palasivat kotiin, mutta kotitalo oli
palanut.

Oletko käynyt vanhalla kotipaikallasi? Olen käynyt paikalla ainakin 30 kertaa. Olen järjestänyt matkoja ja toiminut matkan johtajana.

Oliko sinun joku läheinen/tuttu mukana sodassa? Läheisistä oli ainakin veli.

Oliko pulaa ruuista/vaatteista? Sodan jälkeen oli puute vähän kaikesta. Meilläkin oli suuri osa vaatteista kadonnut,ne oli pakattu laatikoihin, jotka luvattiin koota teiden varrelta ja viedä asemalle junaan, mutta ei niitä löytynyt yhtään laatikkoa niistä paikoista, johon niitä oli tuotu.

Onko sinulle jäänyt joku sotamuisto erityisesti mieleen? 1944 jäätiin Koiviston saareen noin 40 kilometriä linjojen taakse. Ilman Saksan laivaston apua ei oltaisi päästy pois muuta kun sotavankeuden kautta.

Olitko mottitalkoissa? Kyllä.

Haastattelu ja puhtaaksikirjoitus: Sini Enqvist ja Asser Heinänen

Hauhon yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaisten toisen maailmansodan erikoiskurssi 2009-2010
Kauko Hiiri | Anneli Ilonen | Bertta Kouhia | Erkki Kouhia | Virpi Peltomaa |Salme Pohjola | Maila Sipponen | Paavo Sipponen