Humppila

Häme-Wikistä
Humppilan kunnan vaakuna

Humppila on kunta Kanta-Hämeessä. Kunta on perustettu vuonna 1874 ja sen asukasluku on noin 2500 asukasta. Humppilan naapureita ovat Forssan ja Loimaan kaupungit sekä Urjalan, Jokioisten ja Ypäjän kunnat. Humppilan kunnankirjasto sijaitsee keskustan tuntumassa. Suurimpia työnantajia Humppilassa ovat Humppilan kunta, Humppilan Osuuspankki, Oy Hackman Designor Humppilan Lasi, Maviteknik Oy, Kuljetusliike Toivo Nieminen, Suomen Telakone Oy, Kodin Sininen Oy.

Ladataan karttaa...

 

Humppilan historiaa

Kustaa Vaasan aikana 1500-luvulla Humppila oli jaettu hallinnollisesti Saarion (nykyisen Urjalan) ja Portaan (nykyisen Tammelan) pitäjien kesken. Humppila siirtyi 1800-luvun alussa Tammelan hallintoon. Vuonna 1874 Humppila erotettiin Tammelan emäpitäjästä omaksi kunnakseen.
Humppilan nimen alkuperään viittaa Lohjalla sijaitseva Humppila eli Humppela -niminen tila, joka on kirkkoherra Ad. Neoviuksen mukaan ollut Paloniemen kartanon entistä takamaata, joka on muinaisruotsiksi "homper", " homp". Rajariidoista päätellen asutus on tullut Humppilaan idästä. Myös lännestä tulleet naapurit ovat mahdollisesti pitäneet Humppilaa takamaanaan ja antaneet sille sen nykyisen nimen. Neovius arveli Lohjan Humppilan on kuuluneen Hämeenlinnan lääniin jo keskiajalla. Sen sijaan Humppilan rajoilla olevat Loimaan (Ypäjän), Metsämaan ja Punkalaitumenkin alueet kuuluivat Turunlinnan lääniin.

Nähtävyydet

Jokioisten Museorautatien juna kulkee kesäisin Jokioisten, Minkiön ja Humppilan välillä.

Lasinpuhalluksen perinteitä jatkava Humppilan Lasi ja sen läheisyydessä oleva Kakkostien kauppakeskus sekä alueen vilkas taide- ja käsityötarjonta.

Myllynkulmalla sijaitseva Ateljé Heljä, joka on keramiikkataiteilija, professori Heljä Liukko-Sundströmin ja keramiikkataiteilija Olli Vasan ateljee ja heidän töidensä myyntinäyttelytila.

Humppilan kirkko valmistui vuonna 1921 arkkitehti Josef Stenbäck suunnitteleman mallin mukaisesti luonnonkivestä.

Urpolan kartanon sukutilan vanha jugendtyyliin vuonna 1924 rakennettu päärakennus. Monien vaiheiden ja entisöinnin jälkeen kartanoravintola avattiin vieraille vuonna 1984. Nykyisin se toimii ravintolana ja juhlien pitopaikkana. Urpolan kartanon mailla sijaitsee myös Viikinkisauna, joka on viikinkimallin mukaan rakennettu puupölkyistä ja savesta. Urpolan tilalla harjoitetaan edelleen maanviljelystä sekä metsätaloutta. Kartano sijaitsee Venäjän kylän Urpolassa valtatie 2:n varrella kauniissa maalaismiljöössä. 

Muita tapahtumien pitopaikkoja Humppilassa ovat esimerkiksi seurojentalo ja työväentalo.

Vuonna 2010 järjestettiin toista kertaa Humppilan Taiteiden Yö, joka sisälsi esimerkiksi markkinatorin, keskiaikaistorin sekä kirpputorialueen.

Vuosittain järjestettävä Uniikki Humppila -kesätapahtuma esittelee paikkakunnan monipuolista käsityö- ja muotoilutaitoa. Viikon ajan eri tapahtumakohteissa on tarjolla työnäytöksiä, kilpailuja ja uusia tuotteita.

Humppila Virtuaalipolku.fi-palvelussa

Virtuaalipolku.fi-palvelun kartalle on merkitty Humppilan kotiseutumuseot.

Lähteet

Humppilan kunta