Hevosopisto Oy

Häme-Wikistä

Hevosopisto Oy perustettiin vuonna 1993 jatkamaan Ypäjän hevostalousoppilaitoksen ja Suomen Ratsastusopiston työtä. Hevosopisto on yleishyödyllinen osakeyhtiö, joka tarjoaa paitsi ammatillista koulutusta myös kilpailuja ja muita tapahtumia sekä muita palveluita valmennuksista nuorten hevosten koulutukseen ja alan lyhytkursseihin.

Hevosopiston omistavat Suomen valtio, Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry, Forssan, Jokioisten ja Ypäjän kunnat. Oppilaitos toimii valtioneuvoston luvalla ja opetusministeriön valvonnassa. 

Oppilaitos

Ypäjän Hevosopiston päätehtävä on tarjota hevosalan ammatillista perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta. Tavoitteena on kouluttaa alalle ammattilaisia, jotka ovat kilpailukykyisiä myös kansainvälisesti. Hevosopistolla voi opiskella hevostenhoitajaksi, ratsastuksenohjaajaksi ja –opettajaksi, ratsu- tai ravivalmentajaksi, kengityssepäksi, tallimestariksi, hevoshierojaksi ja ratsastusterapeutiksi. Ypäjällä voi opiskella myös suorittaa kaksois- tai kolmoistutkinnon, jossa opiskelija suorittaa sekä ammatillisen perustutkinnon että lukion opintoja valintansa mukaan. Lisäksi Hevosopisto toteuttaa yhteistyössä Turun yliopiston kanssa koulutusta, jossa paneudutaan sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan syrjäytymisen ehkäisyssä.

Kilpailutoiminta

Hevosopisto Oy järjestää vuosittain lukuisia ratsastuskilpailuja, joista merkittävin on vuosittain järjestettävä, kansainvälisiä ratsukoita yhteenkeräävä Finnderby. Kansallisia jokakesäisiä kilpailuja ovat esimerkiksi Poni-, Mini- ja senioriderbyt, suomenmestaruustason koulukilpailut sekä useat hallikilpailut. Hevosopiston opiskelijat järjestävät este-ja kouluratsastuskilpailuja ja harjoitusravikilpailuja.

Lähteet

Siittolanmäki 60 vuotta. Hevosalan tutkimus ja koulutus Ypäjällä 1937-1997. Ypäjä 1997. ISBN 952-90-8958-9