Hattulan kunnankirjasto

Häme-Wikistä

Hattulan kunnankirjasto sijaitsee Juteinitalossa aivan Parolan keskustassa.

Kuva: Hattulan kunnankirjasto

Kirjaston historia

Hattulan kirjaston perusti pastori Anton Lilius vuonna 1857. Ensimmäinen kirjasto toimi Hattulan uuden kirkon sakaristossa aina vuoteen 1888, jolloin kuntakokous siirsi kirjaston Hurttalan koululle. Muillekin kouluille perustettiin 1800-luvun loppupuolella haarakirjastoja ja lainausoikeudet annettiin sekä oppilaille että kyläläisille. Koulupiirien kirjastoista tehtiin vuonna 1903 kiertäviä lainakirjastoja. Samaan aikaan kirjastotoiminnalle valittiin myös johtokunta.

Kirjastotoiminta järjestettiin Hattulassa uudelleen 1920-luvulla. Kirjasto jaettiin kahtia. Toinen osa sijaitsi seurantalo Jukolassa ja toinen osa Kosken kylässä. Kirjasto sai 1920-luvulla myös ensimmäisen vakinaisen hoitajansa. Jukolan kirjasto muutettiin pian kantakirjastoksi ja Kosken kirjasto piirikirjastoksi. Sen lisäksi perustettiin 1920-luvun lopulla Pelkolan ja Vuohiniemen piirikirjastot sekä Merven ja Pekolan kirjastoasemat. Kantakirjaston hoitajan toimi Aino Ventola aina vuoteen 1950 saakka.

Aino Ventolan jälkeen kirjastonhoitajan tointa hoiti opettaja Unto Hänninen aina vuoteen 1978 saakka. Kirjastoverkko oli laajimmillaan 1950-luvulla, jolloin kunnassa oli parhaimmillaan kantakirjaston lisäksi kymmenen piirikirjastoa. Jukolan seurantalo ohella kirjasto on toiminut ainakin paloaseman yhteydessä 1970-luvun alkupuolella sekä Parolan ostoskeskuksessa 1970-luvun lopulta 1980-luvulle.

Hattulan kunnankirjasto sai kipeästi tarvitsemansa uudet tilat vuonna 1990, kun kirjasto- ja kansalaisopistotaloksi suunniteltu Juteinitalo valmistui. Talon on suunnitellut arkkitehti Saara Juola.

Kirjasto tänään

Pääkirjasto toimii edelleen Juteinitalossa.

Ladataan karttaa...Lisäksi kirjastoauto tuo kirjastopalvelut eri puolilla Hattulaa asuvien saataville. Lisäksi Lahdentaan lainausasema on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 18-20.

Kirjasto tekee yhteistyötä  Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ja Janakkalan kunnankirjaston kanssa. Kirjastoilla on yhteinen aineistotietokanta Vanajanverkko.


Vuonna 2009 Hattulan kunnankirjaston kokoelmissa oli aineistoa  75 369 kappaletta, joista kirjoja oli 65 362 kpl. Kirjastosta annettiin 162 573 lainaa, joka tekee 16,99 lainaa per asukas. Kirjaston toimintakulut/asukas olivat 47,77 €. Aineistoa hankittiin 505 kappaletta/1000 asukasta kohden,.


Kirjaston kotisivut