Ohje:Sisällys

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 19. lokakuuta 2016 kello 11.56 – tehnyt Aleksi (keskustelu | muokkaukset)

Häme-Wikiin kerätään Kanta-Hämettä esittelevää aineistoa. Kanta-Hämeeseen kuuluvat Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela ja Ypäjä. Päijät-Hämeen alueella on oma wikinä, Päijät-Häme-wiki. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa artikkeleita Häme-Wikiin. Myös muiden kirjoittamia artikkeleita voi muokata. Kirjoittamiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Wikin ylläpidosta vastaa Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.

Käyttäjätunnus

Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun

Häme-Wikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä "Kirjaudu sisään tai luo tunnus". Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Käyttäjä voi halutessaan ilmoittaa sähköpostiosoitteensa ja oikean nimensä. Omia tietojaan voi muuttaa jälkeenpäin. Käyttäjänimeä ei voi muuttaa. Tunnus on maksuton.

Häme-Wikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos.

Unohtunut salasana

Uuden salasanan saa kirjautumissivun painikkeella "Lähetä uusi salasana sähköpostitse", jos on tallentanut sähköpostiosoitteensa Häme-Wikiin. Salasana kannattaa vaihtaa heti. Jos ei ole tallentanut Häme-Wikiin sähköpostiosoitetta, tulee ottaa yhteys järjestelmänvalvojaan (info(at)hamewiki.fi).

Käyttäjätunnuksen estäminen

Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.

Häme-Wikiin kirjoittaminen

Häme-Wikiin kirjoitettaessa voi käyttää kahta eri editoria eli muokkausohjelmaa. Peruseditori vaatii wikikoodin osaamista. Laajennettu editori muistuttaa tekstinkäsittelyohjelmaa. Editori valitaan sivun Muokkaus- ylälaidasta. Laajennetun editorin voi valita oletuseditoriksi. Asetukset-sivun välilehdeltä "Muut" poistetaan ruksi ”Käytä oletuksena peruseditoria”. Peruseditorin käyttöohje on erillisellä sivulla.

Uuden sivun luominen

Uudelle sivulle kannattaa keksiä sisältöä kuvaava nimi. On hyvä käyttää perusmuotoja ja yleisesti käytettyjä nimiä esim. Jean Sibelius (ei Johan Christian Julius Sibelius).

Uuden sivun luomiseen on kolme tapaa:

  • Jos tekee haun aiheesta, josta ei ole omaa artikkelia, wiki tarjoaa automaattisesti mahdollisuutta kirjoittaa aiheesta artikkeli.
  • Etusivun linkistä "Kirjoita uusi artikkeli" voi aloittaa uuden sivun luomisen. Artikkelille annetaan nimi, minkä jälkeen voi kirjoittaa.
  • Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Linkistä pääsee kirjoittamaan uuden artikkelin.

Sivujen muokkaaminen

Häme-Wikin artikkeleita voi muokata helposti. Häme-Wikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.

Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa "Tallenna sivu" -painikkeella.

Kunkin sivun ylälaidan "historia"-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta Tuoreet muutokset -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.

Otsikot ja sisällysluettelo

Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon.

Laajennetussa editorissa otsikon tyylin voi valita alasvetovalikosta. Tason 2 -otsikko tekee viivan otsikon alle, seuraavat tasot lihavoivat ja muuttavat fonttikokoa.

Lähdeluettelo

Artikkelin lähteet on hyvä merkitä artikkelin loppuun. Lähteiden käytöstä ja tekijänoikeuksista on lisää tietoja Tekijänoikeudet-sivulla. Kirjoittamalla kirjalähteiden perään sanan ISBN ja sen jälkeen teoksen ISBN-numeron pääsee Kirjalähteet-sivulle, joka etsii tietoja kirjasta ja sen saatavuudesta.

Ulkoasun muotoilu

Tekstin muokkaussivun ylälaidassa on kursivointi- ja lihavointi-toiminnot. Maalaa ensin teksti, jota haluat muokata ja valikoi toiminto sen jälkeen. Laajennetussa editorissa on myös muita tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja painikkeita.

Wikin sivujen linkittäminen keskenään

Wikissä sivut muodostavat linkkiverkoston. Linkki wikissä olevaan toiseen artikkeliin tehdään työkalurivin Lisää linkki -painikkeella (ketjun kuva). Maalaa haluttu asiasana tekstistä ja paina ketju-kuvaketta työkalurivillä. Avautuvassa valikossa Kohdesivu tai URL -kenttään kirjoitetaan kohdeartikkelin nimi. Nimi on kirjoitettava huolellisesti, kaikkien isojen ja pienten kirjainten tulee olla oikein. Kun aloitat kirjoittamaan linkitettävän sivun nimeä, ohjelma alkaa tarjota sitä vastaavia sivuja. Valitse oikea sivu listasta ja klikkaa Lisää linkki. Linkki näkyy tallennetulla sivulla sinisenä.

Voit tehdä linkin myös sivulle, jota ei vielä ole. Jätä silloin Kohdesivu tai URL -kenttään halutun sivun nimi. Ylhäällä näkyy teksti Sivua ei ole olemassa. Silloin linkki näkyy sivulla punaisella. Punaiset linkit ovat ehdotuksia uusista artikkeleista. Toiset kirjoittajat voivat tarkistaa toimintosivujen Halutut sivut -listasta, mistä aiheista toivotaan artikkelia.

Linkki wikin ulkopuolelle

Kirjoittamalla artikkeliin linkki täydellisessä muodossaa esimerkiksi http://www.hamewiki.fi toimii se automaattisesti. Mikäli haluaa linkin toimivan nimestä, tapahtuu se kuten sisäisen linkin lisääminen: kirjoitetaan ja maalataan linkkisana, painetaan Linkki-painiketta ja kirjoitetaan osoite täydellisessä muodossaan ylempään tekstikenttään. Ulkoinen linkki on aina sininen ja sen perässä on pieni nuoli.

Artikkelin nimen vaihtaminen

Sivua ei tule poistaa, jos siihen on linkitetty muita sivuja. "Siirrä" -välilehdellä voit nimetä sivun uudelleen, minkä jälkeen vanhaan nimeen viittaavat sivut ohjautuvat uudelle sivulle.

Sivujen suojaus

Häme-Wikin sivut ovat pääosin kaikkien vapaasti muokattavissa. Poikkeustapauksissa ylläpitäjä voi suojata sivun ja estää sivun muutokset. Muistelmat ja henkilökohtaiset tarinat ja tekijän nimellä varustetut tutkimusjulkaisut voidaan myös suojata siten, että muut eivät pääse muokkaamaa tekstiä. Suojattavat artikkelit allekirjoitetaan tekijän nimellä. Sivu suojataan Suojaa/Muuta suojausta-välilehdellä. Yksittäinen käyttäjä voi suojata sivun vain, jos sillä ei ole muita kirjoittajia. Ylläpitäjät voivat aina muokata sivuja ja muuttaa suojausasetuksia. Suojattuja artikkeleja voi kommentoida artikkelin Keskustelu-välilehdellä tai suoraan käyttäjälle Käyttäjäsivulla.

Tynkä-merkintä

Tynkä-merkintä tarkoittaa keskeneräistä sivua. Lisää sivulle merkintä:
{{Tynkä}}

Sivulle tulee näkyviin teksti:

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Aihealueet

Artikkeleihin on hyvä lisätä aihealueita. Ne helpottavat tiedon löytymistä. Sivulla Toiminnot:Luokat on lueteltu kaikki aihealueet. Sivun voi sijoittaa useampaan aihealueeseen. 

Aihealueen lisääminen sivulle

Lisää aihealue artikkelin loppuun käyttämällä hakasulkeita.
Esimerkki: [[Luokka:Käsityö]]

Voit lisätä artikkeliin useamman aihealueen:
Esimerkki: [[Luokka:Hämeenlinna]][[luokka:Patsaat]]

Henkilöt toivotaan aakkostettavan aihealueisiin sukunimen mukaan. Käytä seuraavaa merkintätapaa:
esim. [[Luokka:Arkkitehdit|Cavén, Alfred]]

Jo olemassa olevat luokat näkyvät tallennuksen jälkeen sinisenä. Jos käyttämäsi luokka on uusi, linkki näkyy tallennuksen jälkeen punaisena. Käy silloin lisäämässä luokka jonkin aihealueen tai luokan alaluokaksi, jottei se jää orvoksi vaan listautuu aihealuelistaan etusivulle. Tämä tapahtuu klikkaamalla punaista linkkiä ja valitsemalla avautuvalta sivulta Luo lomake -välilehti. Pudotusvalikosta voit valita sopivan pääluokan, johon haluat liittää luomasi luokan. Muista painaa vielä Tallenna -painiketta! Uusi luokka tulee näkyviin etusivun aihealuelistaukseseen.

Uusia aihealueita mietittäessä apuna voi käyttää YSOa, joka on Yleinen suomalainen ontologia. Siinä luetellaan käsitteitä, jotka ovat standardoidussa muodossa ja siten konekielisesti helpommin löydettäviä.

Keskustelu sivun sisällöstä

Sivuilla on omat keskustelusivut, jossa voi kysyä, ehdottaa ja keskustella korjauksista. Sivun keskusteluun pääsee keskustelu-välilehdeltä.

Kuvat ja äänitiedostot

Kuvien, ja äänen lisäämiseen on erillinen ohje: Kuvan lisäys.

Kartan lisääminen

Häme-Wikin sivuille voi upottaa Google Maps -karttoja (katso esimerkki sivulta Kartanot). Kartta tehdään Peruseditorissa tai Laajennetun editorin Wikitext-näkymässä. Karttaa varten tulee selvittää kohteen koordinaatit. Apuna voi käyttää esimerkiksi sivua http://pagesperso-orange.fr/universimmedia/geo/loc.htm.

Haluttuun kohtaan lisätään 

<widget type="googlemap">
<marker lat="61.11930" lon="24.33938">Kohteen nimi</marker>
</widget>

Koordinaatit merkitään kunkin kohteen mukaan. Kohteen nimi voi olla myös suora linkki siitä kertovaan Häme-Wikin sivuun ja kohteesta voi merkitä myös esimerkiksi osoitteen tai lyhyen kuvauksen. Merkittyjä kohteita voi olla niin monta kuin haluaa. Jokainen merkitään omalle rivilleen.

Jos haluat määrittää kartan koon itse, sinun tulee asettaa korkeus ja leveys erikseen.

<widget type="googlemap" height="korkeus" width="leveys">
<marker lat="61.11930" lon="24.33938">Kohteen nimi</marker>
</widget>

Lisäohjeita

Lisää käyttöohjeita Media-Wikissä: Mediawikin käyttöohjeet

Artikkelien kirjoittamisesta ja muokkaamisesta voi kysyä neuvoja ylläpitäjiltä sähköpostilla osoitteesta info(at)hamewiki.fi

Artikkeleiden sisällöstä ottakaa yhteyttä artikkelin kirjoittajaan.