Lammin muistomerkit

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 11.06 – tehnyt Samuhuovinen (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Lammin muistomerkit on pystytetty Suomen sisällissodan aikana Lammin taisteluissa kaatuneiden punaisten, valkoisten sekä saksalaisten muistoksi.

Punaisten muistomerkki. Valokuvaaja: Juho Joro
Valkoisten muistomerkki. Valokuvaaja: Juho Joro


Punaisten muistomerkki

Lemetinmäen taistelussa kaatui noin 200 punaista, joista 10 oli lammilaisia. Heidät haudattiin yhteishautaan, jonne siirrettiin myös aikaisemmin muualle haudattuja punaisia sekä Lammilla teloitettuja punaisia. Ruumiit oli tarkoitus myöhemmin siirtää Lammin hautausmaalle, mutta niin ei koskaan tapahtunut. Muistomerkki on pystytetty haudan yhteyteen Lammin kunnan toimesta vuonna 1951. Muistomerkissä on teksti: "Luokkasodassa henkensä uhranneiden työläisten muistoa kunnioittaen. Lammin kunta". 16.8.1998 piispa Juha Pihkala siunasi Konnarin joukkohaudan vainajat.


Valkoisten muistomerkki

Lemetinmäen taistelussa kaatui yhdeksän saksalaista ja haavoittuneita oli noin 20. Kaatuneista yksi haudattiin Kataloisten seurantalon pihaan ja loput Lammin hautausmaalle Lemetinmäen taistelun jälkeen. Tähän yhteishautaan haudattiin myös joitain valkoisia lammilaisia. Muistomerkkiin on kaiverrettu myös Mommilan kahakassa 7.11.1917 surmansa saaneen Alfred Kordelinin nimi. Kordelin on haudattu synnyinkaupunkiinsa Raumalle. Vuonna 1920 Lammin suojeluskunta pystytti yhteisen muistomerkin kaatuneille valkoisille. Muistomerkissä on teksti: "Vapautensa lunnaille kiitollinen Lammi". Lähde: Koskue, Kaisu: Lammin pitäjän historia III, Jyväskylä 2000. 

Artikkeli on kirjoitettu Hakkalan koulun oppilastyönä.