Kataloinen

Häme-Wikistä

Kataloinen on elävä, mutta rauhallinen maaseutukylä Lammilla.

Ladataan karttaa...

Kataloinen on erotettu Kyläksi 1300-luvun puolivälissä ja se käsittää yhteensä 5 kylää (Palonen, Montola, Kurkijärvi, Kataloinen, Perinkää).

Alueella on ollut aikoinaan vilkasta yritystoimintaa. Palosissa oli saha 1950-luvulle asti. Kurkijärvellä oli oma meijeri, Kataloilla nahkatehdas, meijeri, sementtivalimo, metalliverstaita, puusorvaamo ja useampia myllyjä. Kauppaliikkeitäkin oli neljässä paikassa. Vapaa Palokunnan ajoilta on jäljellä vielä kaksi ”Ruuttakoppia”.

Kataloinen sijaitsee lähellä asutuskeskuksia; tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Tampereelta, puolen tunnin päässä Hämeenlinnan keskustasta ja Lahdesta.

Eläkeläiset ovat lisääntyvä osa asukkaistamme, mutta on joukossamme nuoria perheitäkin. Vakituisia asukkaita on n. 300 ja lisäksi kesällä väki kesäasukkaiden johdosta kaksinkertaistuu.

Kylässä toimii aktiivinen kyläyhdistys. Viimeisin voimanponnistus oli vesijohtoverkoston rakentaminen kyliin. Sitä hoitamaan perustettiin Kataloisten Vesiosuuskunta. Osuuskuntaan liittyi 39 taloutta neljän kylän alueelta. Vesi tulee Hämeenlinnan vesi Oy:n verkosta.

Vuotuiset tapahtumat

  • Talvirieha laskiaisena yhdessä koululaisten kanssa (ohjelmaa ja talvisia kilpailuja)
  • Siivoustalkoot kylällä ja uimarannassa toukokuussa
  • Kesäjuhlat Seurantalolla heinäkuussa (ohjelmaa ja tanssit)
  • Hirvijuhlat jahtikauden jälkeen seurantalolla tai koululla, paikallisen hirviseuras järjestämänä.
  • Joululaulutilaisuus koululla (joulukuun alussa).