Jukola

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 31. tammikuuta 2018 kello 14.59 – tehnyt Karhunpesä (keskustelu | muokkaukset)

Jukola on yksi Hämeenlinnan kaupunginosista, lähiö noin neljä kilometriä keskusta länteen. Jukola on toisena pilottialueena vuosina 2010 - 2012 toimivassa Uudistuva kylä kaupungissa -hankkeessa. Toinen hankkeen pilottialue on Iittala.

<widget type="googlemap">

<marker lat="60.98367" lon="24.41857">Jukola</marker> </widget>


Jukolan ala-aste
Jukolan kirjasto


Hämeenlinnan kaupunki rakensi lähiöitään 1960-luvulta lähtien naapurikunnista lunastamilleen maille. Jukola on entistä Vanajan kuntaa, ja sen rakennuskannan lisääminen aloitettiin 1980-luvun alussa. Ensimmäisinä nousivat lämpökeskus ja koulu sekä päiväkoti. Nykyään Jukolassa asuu tuhansia ihmisiä joko kaupungin vuokrataloissa tai omistusasunnoissa.
Alueella on kaksi kauppaa ja kaksi ravintolaa. Lintukodon seurakuntatalo ja kirjasto toimivat samassa talossa. Jukolassa on terveyskeskus. Alueella on  myös apteekki.

Trio-veistos

Jukolan toria komistaa yhdysvaltalaissyntyisen Howard Smithin (s. 1928) tekemä Trio-veistos. Se koostuu kolmesta, 280 cm korkeasta, moniväriseksi polttoemaloidusta, ylöspäin kohoavasta teräslieriöstä. Se tilattiin 1980-luvun lopulla Hämeenlinnan Taidemuseon Howard Smithin teoksia esittävään näyttelyyn, mutta Hämeenlinnan kaupunki osti sen. Veistos oli alunperin suunniteltu suihkulähteeksi. Jukolan torin ja ympäröivien rakennusten värit ja koko on huomioitu teoksen mittasuhteissa. Se teetettiin yhteistyönä Järvenpään Hackman Meka Oy:n ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Veistoksen toteutukseen osallistuivat taidemuseo ja kaupungin rakennusviraston arkkitehtiosasto. Teoksen sijaintipaikkaa etsittäessä käytettiin kaupunginarkkitehti Heikki Aitolan asiantuntemusta. Samalla tekniikalla kuin Smithin Trio -veistos, on tehty myös Hämeenlinnan uimahallissa olevat Aino Strandén-Sorviston teräsemaliteokset Bolero I ja Bolero II.

Howard Smith tunnetaan Suomessa parhaiten keramiikan ja tekstiilien suunnittelijana, mutta hänet tunnetaan myös paperitaiteilijana, taidemaalarina ja kuvanveistäjänä. Smithin teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa. Hämeenlinnassa. Jukolan kirjasto- ja seurakuntatalossa Lintukodon eteisaulassa on Howard Smithin suuri keramiikkateos Linnunrata.

Taiteilija tuli Suomeen vierailulle vuonna 1962 ja viipyi 14 vuotta. Hän palasi Yhdysvaltoihin opetustehtäviin. Vuonna 1984 Smith tuli jälleen Suomeen Arabia kutsuttua hänet vierailevaksi taiteilijakseen. Howard Smith asui vuodesta 1988 Janakkalassa Tervakoskella. 1990-luvun puolivälistä hän on asunut ja työskennellyt Fiskarsissa. Howard Smith palkittiin Valtion taideteollisuuspalkinnolla vuonna 2001.

   Virtuaalipolku.fi-palvelussa on Jukolan kartta, johon on merkitty alueen palvelut.


  http://www.virtuaalipolku.fi/index.php?option=com_content&view=article&catid=53:palvelut&id=167:jukolan-palvelukartta&Itemid=75