Jukola

Häme-Wikistä

Jukola on yksi Hämeenlinnan kaupunginosista, lähiö noin neljä kilometriä keskustasta länteen. Jukola on toisena pilottialueena vuosina 2010 - 2012 toimivassa Uudistuva kylä kaupungissa -hankkeessa. Toinen hankkeen pilottialue on Iittala.

Ladataan karttaa...


Jukolan ala-aste
Jukolan kirjasto


Hämeenlinnan kaupunki rakensi lähiöitään 1960-luvulta lähtien naapurikunnista lunastamilleen maille. Jukola on entistä Vanajan kuntaa, ja sen rakennuskannan lisääminen aloitettiin 1980-luvun alussa. Ensimmäisinä nousivat lämpökeskus ja koulu sekä päiväkoti. Nykyään Jukolassa asuu tuhansia ihmisiä joko kaupungin vuokrataloissa tai omistusasunnoissa. Jukolassa on nykyään yksi päivittäistavarakauppa eli S-Market
- K-market lopetti toimintansa vuonna 2014. S-Marketin yhteydestä löytyy apteekki. Jukolan torin laitamilta löytyy lisäksi kaksi pubia, Iloinen Kulkija ja Jukolan Jussi, sekä Linnan Pizzeria. Lintukodon seurakuntatalo ja Jukolan kirjasto toimivat samassa talossa. Jukolassa on myös terveyskeskus.

Trio-veistos

Jukolan toria komistaa yhdysvaltalaissyntyisen Howard Smithin (s. 1928) tekemä Trio-veistos. Se koostuu kolmesta 280 cm korkeasta, moniväriseksi polttoemaloidusta, ylöspäin kohoavasta teräslieriöstä. Se tilattiin 1980-luvun lopulla Hämeenlinnan Taidemuseon Howard Smithin teoksia esittävään näyttelyyn, mutta Hämeenlinnan kaupunki osti sen. Veistos oli alunperin suunniteltu suihkulähteeksi. Jukolan torin ja ympäröivien rakennusten värit ja koko on huomioitu teoksen mittasuhteissa. Se teetettiin yhteistyönä Järvenpään Hackman Meka Oy:n ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Veistoksen toteutukseen osallistuivat taidemuseo ja kaupungin rakennusviraston arkkitehtiosasto. Teoksen sijaintipaikkaa etsittäessä käytettiin kaupunginarkkitehti Heikki Aitolan asiantuntemusta. Samalla tekniikalla kuin Smithin Trio -veistos on tehty myös Hämeenlinnan uimahallissa olevat Aino Strandén-Sorviston teräsemaliteokset Bolero I ja Bolero II.

Howard Smith tunnetaan Suomessa parhaiten keramiikan ja tekstiilien suunnittelijana, mutta hänet tunnetaan myös paperitaiteilijana, taidemaalarina ja kuvanveistäjänä. Smithin teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa. Hämeenlinnassa. Jukolan kirjasto- ja seurakuntatalossa Lintukodon eteisaulassa on Howard Smithin suuri keramiikkateos Linnunrata.

Taiteilija tuli Suomeen vierailulle vuonna 1962 ja viipyi 14 vuotta. Hän palasi Yhdysvaltoihin opetustehtäviin. Vuonna 1984 Smith tuli jälleen Suomeen Arabia kutsuttua hänet vierailevaksi taiteilijakseen. Howard Smith asui vuodesta 1988 Janakkalassa Tervakoskella. 1990-luvun puolivälistä hän on asunut ja työskennellyt Fiskarsissa. Howard Smith palkittiin Valtion taideteollisuuspalkinnolla vuonna 2001.

Virtuaalipolku.fi-palvelussa on Jukolan kartta, johon on merkitty alueen palvelut.


  http://www.virtuaalipolku.fi/index.php?option=com_content&view=article&catid=53:palvelut&id=167:jukolan-palvelukartta&Itemid=75