Ero sivun ”Johan Gabriel Geitlin” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 21: Rivi 21:
http://goo.gl/OOT9k
http://goo.gl/OOT9k


[[Category:Hämeenlinnalaisia|Geitlin, Johan Gabriel]] [[Category:Opettajat|Geitlin, Johan Gabriel]] [[Category:Valtiopäivämiehet|Geitlin, Johan Gabriel]]
[[Category:Hämeenlinnalaisia|Geitlin, Johan Gabriel]] [[Category:Opettajat|Geitlin, Johan Gabriel]] [[Category:Valtiopäivämiehet|Geitlin, Johan Gabriel]][[Category:Häme-Wiki]]

Nykyinen versio 12. maaliskuuta 2023 kello 10.58

Helsingin normaalilyseon rehtori, filosofian tohtori, latinan opettaja ja oppikirjojen kirjoittaja Johan Gabriel Geitlin (1836-1890) vaikutti aikanaan myös Hämeenlinnassa. Hän toimi Hämeenlinnan normaalilyseon yliopettajana ja rehtorina. Johan Geitlinin vanhemmat olivat professori Gabriel ja Anna Lovisa Geitlin. Hänen puolisonsa oli Selma Wilhelmiina Tamelander.

Fennomaani

Johan Geitlin oli innokas fennomaani ja ajoi sen vuoksi tarmokkaasti suomenkielisen kouluopetuksen kehittämistä valtuustossa, jonka jäsenenä hän oli vuosina 1875 - 1882. Hämeenlinnan silloinen valtuusto päättikin - huolimatta kuvernöörin vastustuksesta - käyttää suomea yksinomaisena virkakielenä. Suomenmielisten äänitorvi oli Hämeen Sanomat. Johan Geitlin osallistui vuonna 1883 Suomalais-ugrilaisen seuran perustamiseen monen muun hämeenlinnalaisen johtohahmon ohella. Johan Geitlin osasi lukuisia kieliä ja julkaisi muun muassa suomalais-latinalaisen sanakirjan vuonna 1883. 

Johan Gabriel Geitlin oli myös pappissäädyn edustajana valtiopäivillä vuosina 1882 - 1888.

Kesäpaikka Kalvolassa

Rehtori Geitlin rakennutti itselleen Kalvolan Heinuun Vanajaveden rannalle rauhallisen kesäpaikan, joka 1893 siirtyi Eliel Apelin-Haapkylän omistukseen.

Lähteitä

http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/6008/

Saraste, Erkki: Kotiseutuna Kalvola. Kalvolan kunta ja St-Print Oy Tampere, 1997.

Hämeenlinnalaisia 1639 - 1989. Hämeenlinna 1989. ISBN 952-90045-2-4

http://goo.gl/OOT9k