Idänpää

Häme-Wikistä
Versio hetkellä 12. maaliskuuta 2023 kello 16.18 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset) (Tekstin korvaus – ”<widget type="googlemap">[ \n]*<marker lat="(\d*.\d*)" lon="(\d*.\d*)">.*<\/marker>[ \n]*<\/widget>” muotoon ”{{#display_map:$1,$2}}”)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Idänpää on kaupunginosa Hämeenlinnan lounaispuolella.

Ladataan karttaa...

 

Vanhaa kylää 

Alkuaan Idänpää-Tyllilässä oli neljä taloa, joiden mukaan jotkut kaupunginosan kadut ovat saaneet nimensä: Heikkilä, Äijälä, Anttila ja Honkala. Idänpään kylä tuhoutui osittain vuoden 1918 kansalaissodan aikana tapahtuneen Hämeenlinnan valtauksen yhteydessä. Idänpää kuului aikaisemmin lakkautettuun Vanajan kuntaan. Kylästä on kotoisin talonpoikaissäädyn valtiopäivämies Juhana Idänpään-Heikkilä, joka oli kotoisin Heikkilän rusthollista. Idänpään nimi johtunee siitä, että kylä oli Hämeen linnanläänin itäisin kohta. Alue on hyvin vanhoina aikoina ollut asuttu.

Vanha kylä on pirstoutunut alueen liikennejärjestelyiden ja uuden rakentamisen myötä, mutta vanhaa rakennuskantaa on jonkun verran vielä nähtävissä. Heikkilän tiilinen viljamakasiini Pajamäentie 5:ssä sekä pienet työläismökit Torpantien varrella 1910-1920-luvuilta. Idänpään Torppa on vuonna 1905 rakennettu työväentalo, joka on yhä toimivan, yli satavuotiaan hämeenlinnalaisen työväenyhdistyksen jäsenten kohtaamispaikka. 

Viipurintie 49:ssä on jugendtyylinen asuinrakennus, ns. Vanajan kanttorin talo. Anttilankadun varrella on kaksi vanhaa pihapiiriä, jotka ovat kuuluneet hopeaseppä Kajanderille ja muurari Hakalalle.Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.