Ero sivun ”Hämeen taidetoimikunta” versioiden välillä

Häme-Wikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
 
p (yksi versio)
(ei mitään eroa)

Versio 5. maaliskuuta 2013 kello 12.57

Hämeen taidetoimikunta on yksi kolmestatoista alueellisesta taidetoimikunnasta. Sen toiminta-alueena on Kanta- ja Päijät-Hämeen 24 kuntaa. Hämeen taidetoimikunnan tilat sijaitsevat Hämeenlinnassa Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan tiloissa. Taidetoimikunnan päätehtävinä ovat taiteen ja kulttuurin edistäminen sekä alueen luovuuden ja kulttuurisen identiteetin vahvistaminen. Taidetoimikunnan pääsihteerinä toimii Saara Tiuraniemi.

Toimintamuodot

Taidetoimikunnan toimintamuotoja ovat taiteenharjoittajien sekä taide- ja kulttuuriyhteisöjen tukeminen apurahoilla, läänintaitelijoiden palvelut ammattitaiteilijoille, yhteisöille ja harrastajille, vaikuttaminen ammattitaiteilijoiden työllistymiseen uusilla hankkeilla, taiteiden välisen vuoropuhelun kehittäminen, uusien yhteistyömuotojen hakeminen, taidekasvatuksen kehittäminen, aloitteiden tekeminen ja lausuntojen antaminen alueellisen taiteen asiantuntijana, julkaisut ja taiteilijaresidenssitoiminta.

Taidetoimikunnalla on laaja verkosto yhteistyökumppaneita, kuten maakuntaliitot, ympäristökeskus, TE-keskus, taidealan oppilaitokset, kunnat, taitelijaseurat ja muut taide- ja kulttuuriyhteisöt ja yksittäiset henkilöt, erityisesti ammattitaiteilijat. Kirjoilla Linnassa -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Hämeen taidetoimikunta, Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen kesäyliopisto. Yksipäiväistä toukokuista tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2006 alkaen.

Opetusministeriö myöntää vuosittain taidetoimikunnalle määrärahan taiteenharjoittajien työskentely- ja kohdeapurahoja sekä yhteisöjen valtionavustuksia varten. Lisäksi taidetoimikunta palkitsee vuosittain ansioituneita kulttuurin tekijöitä Pro Arte Tawastica –kunniakirjoilla, Vuoden taidepalkinnolla ja Vuoden kulttuuriteko –palkinnolla.

Läänintaiteilija

Läänintaiteilija on alueellisten taidetoimikuntien tärkein voimavara ja aktiivinen toimija. Oman alansa erityisasiantuntijana hän vastaa erilaisiin haasteisiin toimenkuvansa painotuksen mukaan. Ensisijaisena tehtävänä on edistää omaa taiteenalaansa ja toimia alueellaan generaattorina sekä edistää taiteiden välistä vuoropuhelua. Läänintaiteilijan toimi on määräaikainen. Tällä hetkellä läänintaiteilijoina toimivat Päivi Haanpää (kirjallisuus), Sirpa Haapaoja (visuaaliset taiteet) ja Anna Vesen (tuottaja-läänintaiteilija). Aikaisemmin läänintaiteilijana on toiminut Hannu Räisä (näyttämötaide/nukketeatteri).

Sähköinen runokirjasto

Hämeen taidetoimikunnalla on ollut jo kymmenen vuoden ajan sähköinen runokirjasto Runonetti, joka on tarkoitettu enintään 20-vuotiaille kirjoittajille. Taidetoimikunta kutsuu kanta- ja päijäthämäläisiä runontekijöitä, jotka eivät ole julkaisseet omaa kokoelmaa, lähettämään runojaan. Parhaat julkaistaan Runonetissä kuukauden runoina, joiden kirjoittajat palkitaan stipendillä. Hämeen taidetoimikunnan nettisivuilla on luettavissa paitsi runot myös kuukauden runosta luettavissa oleva arvio.

Julkaisut

Hämeen taidetoimikunta julkaisee Optimisti-kirjallisuuslehteä. Lehti toimii luku- ja informaatiopakettina lukemisesta ja kirjoittamisesta innostuneille. Se on tärkeä julkaisukanava Hämeen alueen nuorille kirjoittajille.

Pipo silmillä -lastennäytelmäkirja ilmestyi vuonna 2008 WSOY:n, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin ja Hämeen taidetoimikunnan järjestämän kutsukirjoituskilpailun satona. Kilpailun teemana oli erilaisuuden hyväksyminen, monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus.

Kansainvälinen toiminta

Hämeen taidetoimikunta on kehittänyt kansainvälistä toimintaa. Vuonna 2002 ilmestyneessä Väinämöisen paluu -teoksessa on suomalais-ugrilaisia kirjoittajia. Yhteistyötä tehdään myös ruotsalaisten, norjalaisten ja virolaisten tekijöijen kanssa mm. nukketeatterikiertueella ja lastenteatteriseminaarissa. Lisäksi venäläisten kanssa toteutettiin suuri nuorten tapaaminen, Ball of Culture -festival vuonna 2005. Muita kansainvälisiä projekteja ovat olleet Design & Photo from Finland –näyttelykiertue, Pohjoismainen nukketeatterikiertue 2004, Pohjoismainen lastenteatteriseminaari 2004, Ball Of Culture –festivaali 2005 ja Väinämöisen paluu -teos, jonka toinen painos ilmestyi 2004.

Lähteet