Vojakkala

Häme-Wikistä

Vojakkala on kylä Lopella

Vojakkalan kyläkeskus. Kuva: Aino Siukola
Ladataan karttaa...

Vanha kylä

Vojakkala on Lopen vanhimpia kyliä; se on asutettu 1200-luvun alkuun mennessä.  Kylän kantatilat sijaitsivat tiivinä rykelmänä vanhan tien risteyksessä. Vanhalla tonttialueella sijaitsevat Kallelan, Lukanan ja Siukolan tilojen rakennukset. Kallelan punamullattu asuinrakennus edustaa harvinaista, osaksi kaksikerroksista tyyppiä. Sekä Lukanan että Siukolan pitkät päärakennukset ovat 1800-luvulta ja ne ovat säilyneet hyvin. Kyläkeskuksessa on säilynyt myös useita vanhoja aittoja, joista Kallelan aitta on vuodelta 1748. Kyläkeskuksesta syrjempänä sijaitsee Pekkalan edustava päärakennus vuodelta 1906 sekä Ollikkalan vuonna 1887 rakennettu päärakennus. Seppälän (ent. Kurjenojan) torpan harmaapintaiset hirsirakennukset antavat kuvan 1800-luvun torpparimiljööstä.

Jäiden lähtö Kaartjärvellä. Kuva: Aino Siukola


Kylä toimii talkoilla 

Vojakkalan kylätoimikunta perustettiin ensimmäisten joukossa Lopella maaliskuussa 1980. Toiminta on ollut aktiivista alusta lähtien, ja tunnustuksena tästä Vojakkala valittiin Kanta-Hämeen toimeliaimmaksi kyläksi vuonna 1996. Vojakkalan koulun lakkautus vuonna  2010 oli merkittävä isku koko kylälle. Koulun myötä loppui myös koulun tiloissa toiminut ryhmäperhepäivähoito ja kyläläiset menettivät talviajan harrastus- ja kokoontumistilansa. Kylätoiminta hakee vielä uudessa tilanteessa muotoaan. 

Vojakkalassa on myös urheiluseura Vojakkalan Valpas ry, joka on toiminut vuodesta 1948 lähtien. Se on yhdessä kylätoimikunnan kanssa pitänyt kylää elävänä yhteisönä: järjestänyt talkoita vuosikymmenten aikana; postille tiloja, omakotitaloa lapsiperheelle tai puuhannut kylähistoriikkia Näkyvintä toimintaa on Vojakkalan lavan ylläpito ja tanssien järjestäminen kesäkaudella. Lava on vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Kylälehti

Vojakkalan Viesti on kyläläisten avoin tiedotuslehti, joka tarjoaa sivutilaa kylän omille tapahtumailmoituksille ilmaiseksi. Siinä voi myös mainostaa edullisesti. Kylään liittyviä muisteluksia ja tarinoita julkaistaan myös. Vojakkalan Viesti jaetaan vapaaehtoisvoimin Vojakkalan kylän alueelle vakiasukkaille. Numero 3 jaetaan myös kesäasukkaille, joita halutaan informoida kesätapahtumista. Lehti on ilmestynyt jo 13 vuoden ajan, ja sitä toimitetaan kuusi kertaa vuodessa.

Lähteet 

Rakennettu Häme. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9

vojakkala.fi