Vega ry

Häme-Wikistä
Kuvausteksti

Tähtitieteen harrastajien yhdistys Vega ry on Hämeenlinnan seudulla asuvien tähtitieteenharrastajien yhdistys, jossa on jäseniä noin 80 henkeä, kaiken ikäisiä (10 - 75 v). Yhteistä heille on kiinnostus tähtitaivaaseen ja sen ilmiöihin.

Toiminta

Yhdistys ylläpitää Ahveniston vesitornin päällä sijaitsevaa tähtitornia ja alaan liittyvää kirjastoa sekä järjestää yleisötilaisuuksia. Vegan toiminta on koostunut kerhoilloista ja suurelle yleisölle tarkoitetuista tähtinäytännöistä, joita on pidetty tähtitornilla lukuun ottamatta valoisaa kesäaikaa. Tähtinäytäntöjä pidetään iltaisin selkeällä säällä perinteisesti tiistaisin klo 19-21.

Historia

Vega ry on perustettu vuonna 1981. Ajatus tähtitieteen harrastajien paikallisyhdistyksen perustamisesta Hämeenlinnaan virisi Hämeenlinnan Rotaryklubissa. Erityisesti asialle lämpeni dipl.ins. Jorma Jäntti, muun ohella entinen lentäjä, purjehtija ja navigointia opettanut monitoimimies. Tästä hänen toisesta harrastuksestaan juontaa juurensa yhdistyksen nimi Vega. Rotaryklubilla oli käytettävissään nuorisotoiminnan hyväksi perustettu rahasto, josta klubi osoitti varoja hankkeeseen. Niin uuden yhdistyksen toiminta pyörähti käyntiin, tähtitorni rakennettiin ja käyttöön saatiin kaukoputki.

Aluksi kaukoputki pystytettiin joka havaintoiltaa varten uudelleen jollekin pimeälle pihalle, mutta lopullinen sijoitus oli Ahveniston vesitornin katolle rakennettava suojakupu. Ahveniston harjun kupeessa sijaitseva kaupungin vesilaitos valmistui 1910, piirtäjänä ja työnjohtajana toimi rakennusmestari Otto Tolonen. Jugend-vaikutteinen laitosrakennus on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä. Suojakupu rakennettiin Hämeenlinnan ammatillisessa kurssikeskuksessa. Kuvun tukirakenteet suunnitteli arkkitehti Eero Raatikainen. Vuonna 1982 kupu nostettiin isolla nosturilla paikalleen vesilaitoksen katolle. Kaukoputki asennettiin kiinteästi talon runkoon kiinnittyvään pilariin.

Pian tornia alettiin pitää talviaikana avoinna yleisölle kerran viikossa. Näyttäjinä olivat lähinnä johtokunnan jäsenet. Erityiset tapahtumat taivaalla, kuten pimennykset ja Halleyn komeetta houkuttelivat runsaasti yleisöä paikalle. Yleisölle pidettiin myös esitelmiä tähdistä ja kansalaisopistossa tähtitieteen peruskursseja. Kokouksissa oli 1980-luvulla aina taivaallisia aiheita esittelivät niin omat jäsenet kuin vierailijatkin. Tunnetuimpia esiintyjiä olivat Aarre Kellomäki, Juhani Salmi ja Risto Heikkilä. Suurimpia tapahtumia oli valtakunnallisten tähtipäivien järjestäminen Hämeenlinnan teknillisellä oppilaitoksella vuonna 1987. Ohjelmassa oli asiantuntevia ja kiinnostavia esityksiä tunnetuilta harrastajilta ja yliopistoihmisiltä. Mm. dosentti Raimo Keskinen loihti lennokkaita spekulaatioita maailmankaikkeuden olemassaolon todennäköisyydestä. Ursan siirrettävä planetaario kiinnitti erityistä huomiota. Yhdistyksen tarkoituksena on myös tähtitieteen alan kirjaston perustaminen jäsenten tarpeisiin. Kirjakokoelmaan hankittiin lähes kaikki Ursan julkaisemat painotuotteet ja tähtikartastoja. Tämän lisäksi tilattiin lehtiä.

Varoja toimintaan yhdistys on saanut paitsi Rotareilta myös kaupungilta, Hämeen kulttuurirahastolta, kirjojen myynnistä ja arpajaisista. Materiaalista tukea on tullut sekä liikelaitoksilta että yksityisiltä. Puheenjohtajina 1980-luvulla ovat toimineet Jorma Jäntti, Eero Laaksonen, Markus Kinnari ja Jouko Kettunen. 1990-luvulla yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Jari Vento. Toiminta on jatkunut vireänä. Tornia ja laitteita on kunnostettu, on avattu vesitorniin lämmin työskentelytila ja sovellettu havaintoihin nykyaikaista CCD- ja tietotekniikkaa. Yleisölle avoimien tähtinäytäntöjen määrää on lisätty talvikausina. Lisäksi erilaisille ryhmille on järjestetty omia näytäntöjä. Tähtitaivaan tapahtumista on pidetty myös ylimääräisiä näytäntöjä mm. komeetta Hyakutaken lähiohituksen aikana keväällä 1996.

Lähteet