Vanajan Laulu

Häme-Wikistä

Vanajan Laulu on hämeenlinnalainen, Vanajaveden opiston sekakuoro. Kuoro perustettiin syksyllä 1989. Suuri osa laulajista tuli tuolloin lopettaneesta Hämeenlinnan Kansankuorosta sekä Ratamo-kuorosta. Mukaan tuli myös ulkopuolelta uusia laulajia. Kuoro alkoi toimia Hämeenlinnan silloisessa kansalaisopistossa (nykyään Vanajaveden Opisto), joka palkkasi johtajaksi Leena Aarnipuu-Lampelan. Vuonna 2004 kuoron johtajaksi tuli Johanna Laukkanen.

Kuorossa laulaa aktiivisesti noin 40 laulajaa. Kuoron ohjelmisto sisältää monipuolista uutta ja vanhaa, suomalaista ja ulkolaista kuoromusiikkia sekä myös kuorolaisten omia sävellyksiä, sanoituksia ja sovituksia. Vanajan Laulu ja sen ryhmät esiintyvät Hämeenlinnassa ja lähiseudulla, mutta vierailevat myös muualla Suomessa: mm. Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla ja Joensuun laulujuhlilla. Kuorolaiset ovat menestyneet hyvin kilpailuissa ja tehnyt laulumatkoja eri puolille Eurooppaa - Irlantiin, Espanjaan, Puolaan, Saksaan, Unkariin, Viroon ja Venäjälle. 

Vanajan Laulu on tehnyt yhteistyötä Hämeenlinnan kaupunginteatterin sekä tanssipedagogi Päivi Järvisen kanssa. Se on myös toteuttanut omia näyttämöllisiä musiikkiesityksiä, myös lapsille suunnattuja. Kuoro on julkaissut kaksi äänitettä, joiden säveltäjinä, sanoittajina ja sovittajina esiintyvät kuoron omat tenorit Kari Kupari ja Jorma Kukkonen. Näiden kahden tuotantoa on nähty ja kuultu kahdessa näyttämöllisissä musiikkiesityksissä. Vuonna 1996 kuoro esitti "Paljonko tarvitset? Onni on rosoinen juttu", jossa mukana oli myös multimediaa. 1999 valmistui kuoromusikaali "Eira ja Hermanni" jonka luomiseen osallistui koko kuoro aina ideointivaiheesta lähtien. Talvella 2002-03 kuoro osallistui Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin suurmusikaaliin "Täällä Pohjantähden alla", jota esitettiin yli 60 kertaa. Syksyllä 2004 kuoro oli mukana multitaiteellisessa teoksessa Punainen Hirvi. Vanajan Laulu osallistui keväällä 2011 TV2:n Suomen paras kuoro-kisaan.

http://www.vanajanlaulu.fi