Tuomas Katajala

Häme-Wikistä

Tuomas Katajala on uuden polven nouseva oopperasolisti. Kansallisoopperaan hän sai kiinnityksen vuonna 2009.

Katajala on syntynyt Kalajoella vuonna 1975. Hän valmistui C-kanttoriksi ensin Oulussa, mutta jatkoi kirkkomusiikin opintojaan Kuopion Sibelius-Akatemiassa. Sittemmin mies on siirtynyt solistiselle linjalle ja kartuttanut laulutaitojaan Esko Jurvelinin ja Peter Lindroosin johdolla. Mies hioi taitojaan vuonna 2003 Suomen kulttuurirahaston tukemana Roomassa nimekkäiden mestarien opetuksessa.

Laulaja on saavuttanut menestystä erinäisissä laulukilpailuissa. Vuonna 2002 Katajala voitti ensimmäisen palkinnon Jyväskylän kansainvälisessä tenorikilpailussa ja sai samana vuonna tunnustuspalkinnon Timo Mustakallio -kilpailussa. Seuraavana vuonna hän saavutti ensimmäisen sijan Musica Sacra -laulukilpailussa Roomassa. Gösta Winbergh -tenorikilpailussa Tukholmassa mies tuli toiseksi vuonna 2004. Vuonna 2009 hän sai Karita Mattilan nimeä kantavan stipendin solistista ansioistaan.

Mies on ehtinyt kahlata raskaita ja dramaattisia ohjelmistoja, mutta pitää itse luontevampina hienovireisempää repertuaaria. Häntä on kutsuttu lyyriseksi tenoriksi, ja tätä laulajaluonnetta on kuvaamaan myös luonnehdinta ”italian light tenor”. Levytyksiä Katajala on tehnyt oopperasolistina mutta myös hengellisten laulujen tulkkina.

Tätä nykyä Katajala asuu Hämeenlinnassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Lähteet