Toukokuun nuorisoseura

Häme-Wikistä

Hausjärven Erkylän kartanon perijä, paroni Carl Munck oli nuorena Helsingissä asuessaan kuulunut Sakari Topeliuksen aloitteesta perustettuun Toukokuun seuraan, jonka tehtävä oli suojella pikkulintuja ja niiden pesiä sekä opettaa nuorille hyvyyttä, avuliaisuutta ja hyvää käytöstä. Carl Munck perusti näiden ihanteiden innostamana Hausjärvelle ensimmäisen nuorisoseuran 15.6.1901. Perustava kokous pidettiin Erkylänjärven Pikkusaaressa ja seuralle annettiin nimeksi Toukokuun Nuorisoseura.

Vapaaherra Munck, paronin isä, lahjoitti nuorisoseuralle 1911 puolet Vantaan Isontalon päärakennuksesta, jota nuorisoseuralaiset alkoivat nimittää Omaksi Kodiksi ja 1924 toisenkin puolen. Neljä vuotta myöhemmin vapaaherran perilliset lahjoittivat loputkin Isontalon rakennukset, joten Toukokuun Nuorisoseura sai todella oman kodin.

Ladataan karttaa...

Kesäkuun 16. päivä vuonna 2001 vietettiin Toukokuun Nuorisoseuran 100-vuotisjuhlaa ja paljastettiin muistolaatta. Erkylän kauniin maalaismaiseman keskellä tämä nykyään satavuotias talo on yhä hyvässä kunnossa, ja sen tunnelma on säilynyt. Oma Koti on ympäri vuoden vuokrattavissa kokoustilaksi sekä erityisesti kesäjuhlien järjestämiseen. Talossa on suuri sali näyttämöineen. Keittiön yhteydessä on erillinen kahviotila. Pöytäpaikkoja on salissa 100-120 henkilölle ja kahvion puolella 40-50 hlölle.

Talo sijaitsee Erkylässä 7 km:n päässä Riihimäeltä, 10 km:n päässä Hausjärveltä ja 15 km:n päässä Hyvinkäältä; sen osoite on: Oman Kodin tie, 11130 Riihimäki.