Torro

Häme-Wikistä

Torro on 152 asukkaan kylä Tammelassa. Torron kylä on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

 

Ladataan karttaa...

Kyläraittia

Torron kylä on asutettu myöhäiskeskiajalta, 1500-luvun lopulta lähtien. 1800-luvun alussa kylään rakennettiin kappeli ja oma hautausmaa, jonka käyttö lopetettiin kuitenkin vuosisadan lopussa. Hautausmaan kellotapuli rakennettiin vuonna 1892.

Kylänraittia reunustavat vanhat rakennukset. Mänkin ja Marttilan tilojen päärakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa rakennettuja. Raittia komistaa myös komea kivinavetta ja vanha luhti. Vuonna 1894 valmistunut kansakoulurakennus on nykyään yksityiskäytössä. Nikulan tilan jugendvaikutteinen päärakennus on vuodelta 1921, ja tilan koivurivistö reunustaa kylänraittia. 1800-luvulta peräisin olevan Ali-Rekolan tilan kohdalta kulkevalta kylätieltä avautuu näköala Torrojoen rantaviljelmille.  

Kyläelämää ja nähtävyyksiä

Torrossa toimii kyläyhdistys Torro-Seura sekä metsästysyhdistys Orava. Menneeseen aikaan voi tutustua kylämuseoissa Hakalan torpassa (Somerontie 932) ja Laurinmäen museossa (Torrontie 289). Torronsuon eteläreunalle Idänpäänkalliolle rakennettiin lintutorni vuonna 1997. Kallio on ollut aina mieluisa näköalapaikka niin kyläläisille kuin lintuharrastajillekin.Tornista avautuu upea näköala yli Torron suon, ja kirkkaalla ilmalla voi nähdä Tammelan kirkolle asti.Lisätietoja Torrosta:

http://www.surffi.net/~torro/ 

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.