Suomen sisällissota

Häme-Wikistä

Suomen sisällissota oli pääasiassa Etelä-Pohjanmaalla tammisunnuntaina 28. tammikuuta 1918 vastaisena yönä venäläisten varuskuntien aseistariisumisella alkanut sota, johon yhdistyi samanaikainen Suomen kansanvaltuuskunnan vallankaappaus Helsingissä. Kuitenkin taisteluja käytiin jo tätä ennenkin Karjalassa suojeluskuntien ja punakaartien kesken. Sota päättyi toukokuussa 1918 Etelä- ja Kaakkois-Suomen keskeisten kaupunkien Svinhufvudin itsenäisyyssenaatin Suomen suojeluskuntien saksalaisten avulla suorittamaan valtaukseen.

Saksan Itämeren divisioona piti Helsingissä voitonparaatin 14. toukokuuta 1918 ja Suomen suojeluskunnat 16. toukokuuta 1918. Etelä-Suomessa, myös Hämeen läänissä oli useita Suomen kansanvaltuuskunnan punakaarteja, Svinhufvudin senaatin Suomen suojeluskuntien suojeluskuntia sekä Hangossa maihinnousseen Saksan Itämeren divisioonan ja siihen myöhemmin liitetyn Loviisassa maihinnousseen osasto Brandensteinin joukkoyksiköitä.

Suomen sisällissota merkittävien taisteluiden, sen aikana kestäneen punaisen terrorin ja sen jälkeisen valkoisen terrorin vuoksi oli yhteiskunnallisesti erittäin vaikea erityisesti Hämeen läänissä, mutta myös Uudenmaan ja Viipurin lääneissä.

Suomen sisällissota 1918
Lammi | Tuuloksen Syrjäntaka