Suojamäki Hauho

Häme-Wikistä
Hauhon Suojamäki

Suojamäki sijaitsee Hauhon kirkonkylällä Hauhon tien varrella, Hauhontie 27:ssä. Talo on rakennettu vuonna 1928 Hauhon suojeluskunnalle.

Ladataan karttaa...

Hauhon suojeluskunta perustettiin kapinavuonna 1918. Vuonna 1926 suojeluskunnan kokous päätti oman talon rakentamisesta kirkonkylään. Kunnallisneuvos Jansson lahjoitti tontin, ja lisämaata ostettiin mm. urheilukenttää varten. Rakennusmestarina toimi Anton Färm, joka oli rakentanut mm. kirkonkylän ns. alakoulun. Talon kustannusarvio oli n. 500 000 mk.

Suuri osa rakennusrahasta hankittiin arpajaisilla. Rakentamisrahat ja -tarvikkeet olivat tiukassa, joten jopa työssä jääneet lastutkin huutokaupattiin. Puinen suojeluskuntatalo valmistui vuonna 1928, ja se sai nimen Suojamäki. Talossa oli kaikkiaan 18 huonetta, mm. suuri juhlasali, jonka permannolle mahtui 200 henkeä. Salin takaosassa oli parvi istuinriveineen. Näyttämö oli tilava (8,5 x 7 m), samoin ravintola- ja ruokailutilat. Keittiö- ja huonetiloja oli riittävästi esikunnalle, kokouksia varten jne.

Seuraavana vuonna vietettiin urheilukentän vihkiäisiä. Vihkiäisissä järjestettiin urheilukisa, jonka tähtiviera, "Pälkäneen hirveksi" kutsuttu Väinö Sipilä, kehui kenttää hyväksi, mutta hieman kuoppaiseksi.

Suojeluskuntien lopettamisen myötä vuonna 1944 suojeluskunnan omaisuus siirtyi valtiolle. Vuodesta 1946 Suojamäen rakennuksessa toimi Hauhon kunnallinen keskikoulu. Kunta osti talon vuonna 1949. Nykyään Suojamäessä on mm. Vanajaveden opiston tiloja.


Lähde:

http://kirjasto.hameenlinna.fi/kirjasto/lydia/tiedot/147