Sinisorsa (Heinäsorsa)

Häme-Wikistä

Sinisorsa eli heinäsorsa (Anas platyrhynchos) kuuluu sorsien sukuun ja sitä tavataan pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessakin sinisorsaa on kaikkialla. Pesiviä pareja on 200 000 ja se on suosituin riistalintu.

Kansan suussa, kaupungeissa sinisorsaa kutsutaan usein pullasorsaksi siksi, että monet ruokkivat kesäisin niitä pullalla ja leivällä, mikä ei ole kuitenkaan sopivaa ravintoa näille linnuille.

Suurin osa Suomen sinisorsista muuttaa talveksi Etelä-Skandinaviaan ja Länsi-Eurooppaan, mutta osa talvehtii sulapaikoissa. Talvehtivat sinisorsat kestävät pakkasia hyvin tiiviin höyhenistönsä ja paksun untuvakerroksensa ansiosta.

Kutalanjoen sorsat

Hämeenlinnan Kutalanjoella jo 50-60 vuotta talvehtineista sorsista on talvella 2021-2022 tullut julkkiksia, kun niistä on puhuttu ja kirjoitettu paljon mm. lehtien yleisönosastossa. Jotkut vaativat Suomi24:ssa kaikkien sorsien tappamista. Jotkut ovat taas tehneet kuntalaisaloitteen sorsien pelastamiseksi. Kutalanjoen rannalla talvehtii 300 sinisorsaa.

Varmaa on vain että Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys, joka on tähän asti vastannut sorsien talviruokinnasta, ei tee sitä enää. Syynä on pelko siitä, että linnut levittävät lintuinfluenssaa, joka saattaa tarttua ihmiseen, mikä ei kuitenkaan ole kovin todennäköistä.

Marraskuussa 2021 löydettiin Janakkalasta yksi sorsa, joka oli sairastunut lintuinfluenssaan. Tammikuussa sellainen löytyi Helsingistä. Joten mitään kovin suurta vaaraa sinisorsista tuskin on kelleen.

Maaliskuussa kun muuttolinnut palaavat, ne voivat tuoda taudin mukanaan. Suomessa talvehtineet sinisorsat ovat kuitenkin parempikuntoisia kuin maahan palaavat yksilöt.

Anekdootti Katumajärven sorsista

Katumajärvi laskee vetensä Kutalanjokea pitkin Vanajaveteen ja siten se on osa Vanajaveden vesistöä, joka ulottuu aina Itämereen saakka.

Kun tämän artikkelin kirjoittaja muutti vuonna 2000 Katumajärven rannalle, sinisorsapariskunta otti hänet ensimmäisenä vastaan. Ajoin autoni kerrostalon A-rapun eteen ja nousin valkoisesta Toyota Hiace -pakettiautosta. Hämmästykseni oli suuri, kun en ollut ehtinyt kunnolla autosta ulos, kun eteeni marssi kaksi sorsaa, jotka pitivät kovaa mekkalaa.

Tajusin heti että kysymys ei ollut mistään tavanomaisesta tervetulotoivotuksesta vaan ne olivat jostain syystä tyytymättömiä minuun. Tilannetta hieman etäämmältä tarkkaillut Pena tuli hymyillen viereeni ja sanoi, etten taida tietää mistä on kysymys. Sanoin etten todellakaan.

Olin paikoittanut autoni keskelle heidän pientä lammikkoaan, jota luulin vain suureksi lätäköksi. Ajoin autoni heti talon päätyyn. Sorsat seurasivat toimintaani ja kun palasin, ne katsoivat minua tyytyväisenä - ja marssivat matkoihinsa.

Samaisen sorsaparin jälkeläiset ovat juuri niitä, joiden paikallinen eläinsuojeluyhdistys antaa nyt menehtyä Kutalanjoen rantaan, mikä on valitettavaa. Toivottavasti edes osa säilyy hengissä.

- af -

Lähteitä

Sinisorsa. Wikipedia ([1])

Sini- eli heinäsorsa. Suomen riistakeskus ([2])

Souda, souda sinisorsa. Vuosi luonnossa -blogi 10.3.2019 ([3])

Kati Laitinen. Asukkaat ovat huolissaan Kutalanjoen heinäsorsista, sillä talviruokintaa ei tänä vuonna järjestetä – Onko puro kohta täynnä pullasorsia? Hämeenlinnan kaupunkiuutiset 10.12.2021 ([4])

Kutalanjoen sorsat tapettava. Suomi24 16.12.2021 ([5])

Kati Laitinen. Kutalanjoen sorsakysymykseen ei löydy oikeaa vastausta – Vastapuolina ovat ruokintaa kannattavat ja lintuinfluenssaa varovat. Kaupunkiuutiset 14.1.2022 ([6])

Talvehtivien sinisorsien ruokinnasta huolehtiminen. Hämeenlinnan kaupunki / Kuntalaisaloite 18.1.2022 ([7])

Miksi Kutalanjoen sorsista ei iloita? (Nimim. Tukkasotka) Hämeenlinnan kaupunkiuutiset 16.2.2022 ([8])

Lintuinfluenssatapaukset Suomessa. Ruokavirasto 17.2.2022 (päivitetty) ([9])