Selahattin Kusin perheen karkotus

Häme-Wikistä

Janakkalan Turengissa ihmeteltiin helmikuun lopulla vuonna 2021 vuosikausia paikkakunnalla ja Kanta-Hämeessä asuneen turkkilaisperheen karkotusta maasta.

Perheen isä Selahattin Kusin oli tullut työn perässä Suomeen vuonna 2007 ja hän sai pysyvän oleskeluluvan vuonna 2012. Muu perhe sai tilapäisen oleskeluluvan vuonna 2013 isän työllistymisen – ja riittävän tulotason - ansiosta.

Perheelle haettiin pysyvää oleskelulupaa vuonna 2017. Kielteinen päätös saatiin helmikuussa 2019. Maahanmuuttovirasto (Migri) ilmoitti, että äiti Güldifanin ja kahden pojan Osmanin (17) ja Tuncayn (10) oli palattava Turkkiin kuukauden kuluessa.

Keskeinen peruste karkotukselle olivat Selahattin Kusin liian vähäiset tulot. Hän oli Pikantti –lounasravintolan yrittäjä, mutta sijoitti osan tuloistaan yritykseen, jolloin perheen käytettävissä olevat tulot pienenivät. Valitus hallinto-oikeuteen ei muuttanut Migrin päätöstä, mutta pitkitti maasta lähtöä. Tammikuussa 2021 perheelle ilmoitettiin, että äidin ja poikien oli poistuttava maasta kahden viikon sisällä.

Selahattin Kusin tulot paranivat vuonna 2019 siitä, mitä ne olivat olleet edellisenä vuonna, jolloin karkotuspäätös annettiin. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut hallinto-oikeuden ratkaisuun. Kusin vaimo Güldifan ei ollut hakeutunut töihin, mikä vaikutti sekin ratkaisuun. Poika Osman tuli prosessin aikana täysi-ikäiseksi ja valmistui keväällä 2020 ammattiopisto Tavastiasta työttömäksi. Tuncay oli vielä alakoulussa.

Oikeustajun vastaista?

Eniten tapahtumaan reagoivat 6-luokkalaisen Tuncayn opettajat ja muiden lasten vanhemmat Turengin koulussa, joista yksi oli Hämeen Sanomien toimittaja. Forssan lehti ja Hämeen Sanomat otti asiaan kantaa jopa pääkirjoituksissaan 28.2.2020, joissa kyseenalaistettiin Migrin päätös.

Tällä hetkellä isä Selahattin Kusin toimii edelleen yrittäjänä lounasravintolassaan. Muu perhe on muuttanut Ankaran lähellä olevaan pikkukaupunkiin.

Hallinto-oikeuden päätöksestä on valitettu Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) ja mikäli se ottaa asian käsiteltäväkseen, päätöksen saaminen kestää kuukausista yli vuoteen. Mikäli KHO ei ota asiaa käsiteltäväkseen, Kus vie sen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Torstana 4.3. Janakkalan kuntakin ilmaisi tukensa Kusin perheelle. Vain perussuomalaiset vastustivat kunnan kannanottoa.

Ei muutosta

Vuoden aikana ei perheen tilanteessa ole tapahtunut mitään muutosta. Isä Selahattin työskentelee lounasravintola Pikantin yrittäjänä Suomessa ja muu perhe on Turkissa.

Pienestä se on kiinni. Jos Selahattin olisi tienannut 190 euroa kuussa enemmän, perhe olisi koossa ja asuisi Suomessa.

Lähteitä

Juha Peltoniemi. Turenkilaisyrittäjän perhe karkotettiin maasta. Hämeen Sanomat 24.2.2021

Susanna Kinnari. Hei Migri - millainen on tarpeeksi kiinteä side Suomeen. Hämeen Sanomat / Kommentti 25.2.2021

Susanna Kinnari. "Niin väärin ja epäoikeudenmukaista". Hämeen Sanomat 26.2.2021

Kansalaisten oikeustaju koetuksella. Hämeen Sanomat / Pääkirjoitus 28.2.2021

Kansalaisten oikeustaju koetuksella. Forssan lehti / Pääkirjoitus 28.2.2021

Kunta vetoaa karkotetun perheen puolesta. Hämeenlinnan kaupunkiuutiset 6.3.2021

Vanessa Valkama. Lapsen etu voi jäädä perustelematta. Forssan lehti 7.3.2021

Juho Peltoniemi. Isä yrittää, perhe karkotetuna. Hämeen Sanomat 4.2.2022