Ryttylä

Häme-Wikistä
Ryttylä

Ryttylä on kylä Hausjärvellä.

Ladataan karttaa...

Ryttylässä yhdistyvät maaseutumainen, luontoa lähellä oleva asuminen hyviin kulkuyhteyksiin pääkaupunkiseudun kupeessa.

Puu- ja Punkanjokien risteyksessä sijaitseva suojainen jokilaakso kelpasi ainakin väliaikaiseksi asuinpaikaksi jo kivikaudella. Siitä kertovat löydetyt kvartsi-iskokset. Vanhoja, eräkauteen ja keskiaikaan palautuvia paikannimiä ovat mm. Läpikäytävänniityt, Hirvenoja ja Pirttisaari. Ryttylän nimi esiintyy ensikertaa asiakirjoissa 1435, asutus vakiintui ilmeisesti jo 1200 luvulla.

Ryttylän asukasluku on noin 2000, ja se on kasvanut tasaisesti muuttoliikkeen vuoksi vuosittain. Kylän läpi kulkee Helsingistä Ouluun johtava Suomen päärata.

Kylätoimikunnan lisäksi harrastusmahdollisuuksia tarjoavat muun muassa Ryttylän Eräveikot,Työväenyhdistys,VPK, Martat, Eläkkeensaajat ja Ryttylän Renessanssi. Urheilu- ja liikuntaharrastuksiin opastaa yleisseura Ryttylän Kiri. Entisen Ryttylän kartanon mailla on nykyään Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lähetyskeskus ja Kansanlähetysopisto.

Ryttylässä on alakoulu, jossa järjestetään opetusta esikoululuokille ja peruskoulun 1-6 luokille sekä päiväkoti, terveyspalvelut ja muut peruspalvelut. Julkisten palvelujen lisäksi Ryttylässä on kirkko, kauppoja, apteekki, postipalvelut, ravintola, huoltoasema ja vapaaehtoisvoimin toimiva kirjasto. Palveluja tarjoavat alueen lukuisat yrittäjät, Kolmilammen tanssilavaa unohtamatta.