Riihimäen keskuskirkko

Häme-Wikistä
kuva: Jonna Riikonen

Riihimäen Keskuskirkko on valmistunut vuonna 1905. Arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä laati kirkon alkuperäiset piirustukset. Paikallinen kannatusyhdistys antoi sysäyksen kirkon rakentamisen aloittamiseen. Vapaaehtoisvaroilla, arpajaisilla ja myyjäisillä kerättiin rahaa ja lisäksi Rautatiehallitus tuki merkittävällä tavalla kirkon rakennustyötä. Keskuskirkossa on tilaa 720 hengelle.


Kirkon historiaa ja korjauksia

Jo ennen kuin Riihimäen seurakunta perustettiin, kannatusyhdistys halusi lahjoittaa tulevalle seurakunnalle kirkon. Seurakunta aloitti toimintansa vuonna 1922 ja sillä oli näin ollen heti oma kirkko. Peruskorjausta keskuskirkossa suoritettiin vuosina 1927, 1952 ja 1978. Viimeisin suuri korjaus tehtiin vuosina 1977–1978 ja sen arkkitehtina oli Eila Piironen-Havas. Kirkon ensimmäiset 11-äänikertaiset urut valmistuivat vuonna 1906. Vuonna 1948 urkuja laajennettiin. Nykyiset 26-äänikertaiset urut ovat peräisin vuodelta 1978. Ne suunnitteli Asko Rautioaho ja valmisti urkurakentamo Hans Heinrich. Oskar Merikanto toimi asiantuntijana niiden hankkimisessa.


Taideteokset

Eila Piironen-Havas on suunnitellut kuorin yläosassa olevan nauhaikkunan lasisommitelman. Sommitelman liturgiset värit esiintyvät tietyssä rytmissä. "Taivaan portti" -aihe muodostuu kuorisyvennyksestä pilastereineen. Taiteilija Hannes Autere on tehnyt alttariseinän puisen krusifiksin, jonka seurakuntanuoret lahjoittivat kirkkoon vuonna 1927. Ylikonduktööri Skogster lahjoitti kristallisen kynttiläkruunun kirkolle jo ennen kuin seurakunta perustettiin. Kirkkosalin kattoholvin koristekuvio puolestaan on taiteilija U. Lehtisen maalaama. Kuvataulut kirkon takaseinällä ovat peräisin samalta taiteilijalta. Nämä kuvat, "syntiinlankeemus", "Golgata" ja "kultainen taivas" olivat saarnatuolin sivussa ennen viimeistä peruskorjausta.Lähteet:

http://hame.fi/kohteet/?yid=406

http://www.riihimaki.fi/Riihimaki/Kulttuuri/Nahtavyyksia/Kirkot/