Raittiusyhdistys Sarastus III ry

Häme-Wikistä

Ajankohtaista

ILMOITUSTAULU

Sarastus on mukana Hauhon kesätorilla lauiantaina 28-.7.2018 klo 10-14. Joni Villanen Raittiuden Ystävistä on paikalla toiminnallisin ohjelmin. Nähtävissä ja kerrottuna on tietoa Sarastuksen aiemmasta ja tulevasta toiminnasta sekä tavoitteista.

Sunnuntaina 12.8.2018 on Kansallispukujen "tuuletus" -tapahtuma Hauhon kirkon vieressä sijaitsevalla Skytten aukiolla. Suosittelemme, että kirkkoon klo 10. mennään kansallispuvuissa. Jumalanpalveluksen päätyttyä keräännymme Skytten aukiolle, jossa kansallispukuiset naiset, miehet ja lapset ryhmittyvät pukunsa alueen muksisesti historiallista maakuintaa osoittavan kilven läheisyyteen."

Jäseneksi!

Sarastuksen jäseneksi voi liittyä ottamalla yhteyttä hallituksen jäseniin tai puheenjohtaja Leenaan tai rahastonhoitajaan: Anneli Ilonen puh. 050 4660662 tai tavatessa nykäisemällä hihasta. Vuonna 2016 jäsenmaksusta päättää vuosikokous. Jäsenenä pääset vaikuttamaan toimintaan. Toimintaan voi osallistua, vaikka ei olisi jäsen, mutta kulloinkin voimassa olevia etuja saat vain jäsenenä. Niitä voi olla kokousten päätösten mukaan esimerkiksi maksualennukset kursseille ja tapahtumiin osallistumisesta sekä muita etuja päätösten mukaan.

Katso lisää tietoa Ikiliikkujista

 TOIMINTAA

Mitä haluat Sarastuksen toimintaan?

Uuttakin toimintaa voidaan toteuttaa voimavarojen mukaisesti, jos te jäsenet ja muut toimintaan osallistuvat ilmaisette, mitä Sarastukselta odotatte. Soita ehdotuksestasi puh. 050 4660662 tai (kirjauduttuasi ohjeiden mukaan) kirjoita ehdotuksesi tähän:
Sitten tallenna ja kirjaudu ulos. Jos annat yhteystietosi, kerromme suoraan sinulle, miten asiasi etenee.

Yhdistyksen historiaa

Raittiusyhdistys Sarastus III ry on perustettu alunperin vuonna 1904. Nimen järjestysluku johtuu siitä, että silloin ei vielä ollut yhdistysrekisteriä ja keskusjärjestö Raittiuden Ystävät ry:n jäseneksi pyrkivän uuden samannimisen jäsenen nimen perään keskusjärjestö lisäsi järjestysluvun. Meidän Sarastuksemme on siis Raittuden Ystävät -järjestön kolmas Sarastus-niminen jäsenyhdistys. Yhdistyksen toiminnassa on ollut tauko ainakin kaksi kertaa. Ensimmäinen tauko kesti tiettävästi kymmeniä vuosia. Sarastus -niminen yhdistys perustettiin 20.10.1987 Hauhon Eteläisissä, mutta keskusjärrjestö Raittiuden Ystävät ry käsitteli sen säännöt sääntömuutoksena ja se siis jatkaa vuonna 1904 Eteläisissä perustetun vastaavan yhdistyksen uraa.

Toinen taukoaika oli vuosina 1999—2006. Syksyllä 2006 tarvittiin rekisteröityä yhdistystä taustayhteisöksi kansantanssiryhmä Ikilliikkujille. Koska ei ollut hauholaista yhdistystä, joka olisi halunnut kansantanssiryhmän alaosastokseen, elvytimme Sarastuksen.

Aiempi toiminta 1980 ja 1990 -luvuilla on sisältänyt useita lasten kansantanssiryhmiä, kädentaidon kursseja (tina, tuohi, päre, kantele...), viisikielisen kanteleen soiton kursseja, leirejä, viikonloppuvaelluksia lähialueilla (Ilves-reitti, Seitsemisen kansallispuisto, Helvetinjärven kansallispuisto) ja osallistunet piirijärjestön Hämeen Sininuoret ry:n järjestämillä useilla noin viikon kestänellä vaelluksilla Sodankylän Saariselällä, Kuusamon Karhunkierroksella ja Kivi-vaelluksella Käsivarressa. Olisiko näille toimintamuodoille nyt kannatusta? Olisiko ohjauskapasiteettia?

Viime vuosina olemme toimineet pääosin kansantanssin merkeissä, sillä talvikausina viikoittain kokoontuva Ikiliikkujat kansantanssiryhmä toimii Sarastuksen ryhmänä. Toki muutakin toimintaa on. Keskusjärjestömme Raittiuden Ystävät ry:n kampanjoihin olemme osallistuneet lähinnä levittäen aiheeseen liittyviä kampanjajulisteita, kuten "Selvin päin kesään", joka kertoo koululaisille selvästä vaihtoehdosta keväisissä koulun lopettajaisjuhlissa ja muissa kesään liittyvissä tapaamisissa sekä toiseksi "Anna lapselle raitis joulu", kampanja, josta Raittiuden Ystävät on saanut arvokkaan palkinnon ja paljon myötämieltä. 

Yleisötilaisuuksia olemme järjestäneet yhden tai kaksi vuodessa Ikiliikkujien kanssa yhteistyössä. Niistä mainittakoon kalevalaiset illat ja eri maiden tansseja sisältävät illat teemalla tanssimatka maailman ympäri. Näissä kaikki läsnä olevat pääsevät lattilalle ja kansantanssin tuntumaan.

Kolmena kuluneena syksynä olemme järjestäneet Musiikillinen kudos -konsertin, joka on saavuttanut merkittävää huomiota sekä esiintyjien että yleisön taholta. Kaksi viimeksi järjestettyä konserttia ovat nuoet itse toteuttaneet täysin itse tiiminä: suunnittelu, tiedottaminen, esiintyjien hankinta, valmistelu, tekniikka ja tiedottaminen.

Olemme osallistuneet myös yhteisiin tapahtumiin muiden yhdistysten kanssa.  Jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa toimintaan kokouksissa ja ottamalla yhteyttä esimerkiksi hallituksen puheenjohtajaan tai sihteeriin Anneli Iloseen puh 050 4660662. 

Tapahtunutta

Terveyttä elämäntapamuutoksilla

Syyskauden 2015 toimintaa hallitsivat teemaillat ajatuksella, että terveyttä voi lisätä ja ylläpitää elämäntapaa täsmentämällä. Arjen valinnoilla, kuten omatoimisella arkiliikunnalla, ruokavalinnoilla, mielen hyvinvointia lisäävillä asennetarkistuksilla ja monilla vastaavilla tavoilla terveys kohentuu ja säilyy. Luotettavaa tietoa ruoka-asioista on ollut vaikeasti saatavissa. Sarastus on päättänyt tuoda kohennusta tähän tiedon puutteeseen ja nykyiseen mielipidetason sekavuuteen - omalla toimialueellaan ja sisaryhdistysten kanssa muuallakin.

Tilaisuudet Hauholla ja Hämeenlinnassa:

Ruoka ja kasvipohjaiset ravintolisät; - Prosessoidun ruoan ja tehoviljellyn raaka-aineen ravintoköyhyys - Kasvipohjaiset ravintolisät - Omilla valinnoilla terveyttä ja hyvää oloa Tilaisuuksia järjestettiin 17.10.-26.10. yhteensä kolme: yksi Hauhotalossa ja kaksi yhteistyössä sisaryhdistysten kanssa: Hämeenlinnan Karjala-Pirtissä ja Myllypirtiussä Nokian Siurossa.

Liikunta: Pienillä muutoksilla kuntoon; Samu Lescelius - Fyysisen kunnon merkitys omalle hyvinvoinnille ja jaksamiselle - Liikunnan aloittaminen ja säännöllinen harrastaminen, mitä se vaatii - Istumisen ja liikkumattomuuden vaarat - Voiman merkitys meidän terveydellemme Liikuntaa koskevia teemailtoja onli yksi Hauhotalossa ja tyoinen HÄmeenlinnan pääkirjasossa. Tilaisuudet järjestimme yhdessä OK-opintokeskusen kanssa

'kKonsertti Musiikillinnen kudos'

28.10.2015 järjestimme jälleen konsertin viime marraskuussa hyvin vastaanotetun Musiikillisen Kudos -konsertin innostamana. Konsertti kasvoi noin 50 % yleisömääränsä osalta lipunmyynnillä mitattuna. Sisällön suunnitteli jka toteutti nuorten työryhmä Marjuska Santalan johdolla. Kondertti oli nuorten näköinen, vaihtelevin suorituksin.

Ikiliikkujat Syyskauden 2015 tanssimme vielä säännöllisesti. Ensi kevätkautena kokoonnume täsmätilaisuuksiin.

Liikuntapäivän rastin järjestimme kansantanssin merkeissä Hauhon yhtenäiskoulun pihalla 27.5.2015. Osallistujia oli niukasti. Pettikö yleistiedotus?

Terveenä säilymiseen opastavia luentoja järjestimme kevätkautena 2015: Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisalissa 8.3.2015 luennoitsijana toiminnanjohtaja Marko Kailasmaa Raittiuden Ystävistä; Hauhotalossa 14.4.2015 luennoitsijana professori Ilmari Koppinen; ja Hauhotalossa 28.4.2015 luennopitsijana ravitsemusterapeutti Heli Juutila.

Kansantanssi Kokemuksena luentosarja 22.2.-29.3.2015 havainnointirunkona videokuvat 1990-luvun tyoiminnasta.

Tanssimatka maailmalla -tapahtumia olemme järjestäneet aiempina vuosina 2000-luvulla. "Matkanjohtajana" toimi Maarit Andersson Pirkkalasta.

Kalevalailtoja olemme viettäneet useasna vuonna runon riimittelyn tai kalevalaisen laulutanssin merkeissä.

Selvin päin kesään. Aiempaan tapaan levitimme tänäkin vuonna Selvin päin kesään -kampanjajulistetta kirjastojen ja koulukjen kautta. Joulun edelä olemme levittäneet myös arvokasta tunnustusta saanutta julistetta "Anna lapselle raitis joulu."

HawuJoulun tapahtumiin olemme osallistuneet varainhankinnan ja tiedon levityksen muodossa.

Tiedotus- ja kansantanssirastia ohjasivat kolme Ikiliikkujien ryhmän jäsentä 14.11.2011 12-18.30 Hauhon yhtenäiskoululla. Raittiuden Ystävien ja Suomalaisen Kansantanssin Ystävien ja Kansantranssinuorten materiaalia jaettiin halukkaille tutustujille. Puheenjohtaja Raimo Mikola oli laatinut myös raittiusaiheisen tietokilpailun kysymykset, joihin oli mahdollisuus vastata.

Kansantanssiryhmä Ikiliikujat on osallistunut Tanssin päivän tapahtumaan kaksi kertaa Hämeenlinnan pääkirjastolla 24.4.2012 monipuolisella ohjelmallaan Kahdeksanniitinen sekä 1.4.2014 tanssittaen yleisöä kalevalaisen laulutanssin tapaan.


Laajempia yhteyksiä

Edustajamme ovat osallistuneet paikallisen toiminnnan lisäksi keskusjärjestömme Raittiuden Ystävien edustajakokouksiin, jotka sisältävät paljon muutakin kuin viralliset kokoukset. Ne ovat kolmipäiväisenä myös koulutus-, kulttuuri- ja tapaamistilaisuuksia. Katso www.raitis.fi 

Olemme jäsenenä myös Raitiuden Ystävät ry.n nuorisojärjestössä Sininuoriosoliitossa (SINULI. Nuorisotoimintaa olemme viritelleet Sinulin hankevastaavan Sari Uusi-Kokon kanssa.

Sarastus on jäsenenä myös Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:ssä (SKY), josta saadaan kansantanssitoiimintaan myös koulutusta sekä järjestön pukuvuokraamosta esiintymisasuja.


Sisar-yhdistysten kanssa on ollut ajoittain yhteistoimintaa.

Kuvagalleria

Kuvia tälle sivulle laitettaviksi olisi paljonkin, mutta taitoa niiden editoimiseen ei ole riittävästi eikä aikaa opettelemiseen. Löytyisikö kuvien editoijia ja tälle sivulle asettelijoita talkootyöhön? Soita 050 4660662.