Puutiainen (Punkki)

Häme-Wikistä

Kesän lähestyessä on hyvä muistaa, että punkkeja tai puutiaisia on yhä enemmän myös Kanta-Hämeessä ja ne levittävät vakavia sairauksia kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta mutta myös muita sairauksia kuten jänisruttoa.

Puutiaiset (Ixodidae) on punkkien (Acari) tunnetuin heimo ja niitä on noin 900 lajia. Punkit ovat hämähäkkieläimiä.

Punkit - puutiaiset mukaan lukien - ovat kooltaan pieniä, monet lajit mikroskooppisia. Niitä tunnetaan yli 54 000 lajia. Punkkien elintavat vaihtelevat paljon, ja niitä elää niin maalla kuin vedessä.

Aikuisilla puutiaisilla on kahdeksan jalkaa niin kuin kaikilla hämähäkkieläimillä. Koiraat ovat mustia, naarailla on punainen vatsapuoli. Muodonmuutos alkaa munasta, sitten tulee toukkavaihe, nymfi ja lopuksi aikuinen puutiainen. Ne imevät verta kaikissa muodonmuutoksen vaiheissa niin eläimistä kuin ihmisistä - ja siksi niitä voi olla vaikea tunnistaa.

Punkkilivestä voi tarkistaa mahdollisia punkkipaikkoja.

Lähteitä

Puutiaiset. Wikipedia ([1])

Punkit. Wikipedia ([2])

Punkki. Reumaliitto ([3])

Maarit Åström. Uskaltaako luonnossa enää liikkua puutiaisten takia? Kokenut punkkitutkija kertoo, mitä virheitä hän itse varoo metsäretkellä viimeiseen asti. Yle Uutiset 17.3.2021 ([4])

Heljä Salonen. Vaarallinen TBE-virustauti leviää – suomalaiset sairastuneet ennätyspaljon. Iltalehti / Terveys 7.4.2021 ([5])

Jaakko Kyrö. Punkkilive paljastaa punkkipaikat. Hämeen Sanomat 15.5.2021