Piritta Malinen

Häme-Wikistä
Piritta Malinen.JPG

Taiteen maisteri Piritta Malinen (os. Silvonen) on kotoisin Lammilta, ja hän on syntynyt 24.4.1975. Nykyään hän asuu perheineen Hämeenlinnassa. Hän on ollut Kaurialan lukion kuvataiteen lehtori vuodesta 2007 lähtien.

Opinnot

Piritta Malinen tuli ylioppilaaksi Lammin lukiosta, suoritti vaatetusalan artenomin opintoja Kouvolan muotoiluinstituutissa ja valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2000 Lapin yliopistossa taiteiden tiedekunnassa kuvataidekasvatuksen opinto-ohjelmassa. Hän opiskeli myös draamapedagogiikkaa Jyväskylän avoimessa yliopistossa.

Väitöskirja

Piritta Malinen on 12.11.2011 Lapin yliopistossa tarkistetussa väitöskirjassaan " Kannu vie - kohti taidetta? Graffitikokemus sekä graffitin ja kuvataideopetuksen vuorovaikutus" tutkinut nuorten graffiti-innostuksen syitä. Kuvataiteen tunneilla niiden harrastajat tekivät kaikkiin töihinsä graffiteille ominaisia merkkejä ja kolmiulotteisia kirjaimia. Tutkimustaan varten hän haastatteli hämeenlinnalaisia ja helsinkiläisiä graffitintekijöitä ja havaitsi nuorten rakentavan graffiteja spreijaamalla omaa identiteettiään. Joillekin niiden tekemiseen vaikutti piirrosten laittomuuden tuoma mielihyvä, joillekin esteettisesti ja taidollisesti korkeatasoisen kuvan luominen. Malinen keskusteli graffiteista oppilaidensa kanssa. Kun nämä saivat kuvataidetunneilla harjoitella niiden tekemistä, muuttuivat asenteet laittomuuden tuoman mielihyvän asemesta visuaalisen ilmaisun kehittämiseen. Vuorovaikutus vaikutti myös nuorten kokemukseen omasta paikastaan yhteiskunnasta ja näkemään myös muiden kulttuurien arvot.

Näyttelyt

Piritta Malinen on syntynyt taiteilijasukuun, ja kuvataiteen harrastus alkoi jo nuorena. Hänen isoäitinsä Ulla Asplund oli kuvataiteilija ja toimittaja, äitinsä Anne Konttinen ja veljensä Petri Silvonen ovat myös taiteilijoita.

Malinen osallistui ensimmäiseen yhteisnäyttelyyn ollessaan Yhdysvalloissa Michiganissa vaihto-oppilaana. Hän on ollut mukana Hämeenlinnan Taiteilijaseuran vuosi- ja nuortennäyttelyissä vuosina 1993 ja 1998 sekä taiteilijaseuran järjestämässä Hämeen nuorten biennaalissa vuonna 2005. Lapin yliopiston gallerioiden yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut usein. Lammilaiset ovat saaneet nähdä Piritta Malisen taidetta Lammin taidetapahtumissa, kunnantalolla ja kirjastossa, yksityisnäyttelyissä tai yhdessä mm. veljensä Petri Silvosen kanssa.

Muu toiminta

Piritta Malinen on kirjoittanut useita artikkeleita eri nuoriin ja kuvataiteeseen liittyviin julkaisuihin ja luennoinut nuoriso-, taidekasvatus- ja kulttuurintutkimuksen seminaareissa. Hänen projekteihinsa on kuulunut performansseja tapahtumissa, ohjausta, lavastusta ja naamiointia teatterissa. Hän hyödynsi draamapedagogiikan opiskelujaan Lammin lukion musikaalin avustavana ohjaajana useina vuosina ja Varjoteatteriesityksessä Lammin päiväkodissa yhdessä lukiolaisten kanssa. 

Lähteet

Anne Konttinen

Hämeen Sanomat 10.11.2011. Artikkeli "Kannu vie - koululaitos vikisee". Pirjo-Liisa Niinimäki