Pilpala

Häme-Wikistä

Pilpalan kylä sijaitsee Kanta-Hämeen maakunnassa, Lopen kunnan lounaisosassa, Karkkilan, Forssan ja Lopen kirkonkylän välimaastossa. Helsinkiin Pilpalasta on matkaa n. 70 km. Kylien sijainti on liikenneverkoston kannalta hyvä ja välimatkat muihinkin suurempiin taajamiin ja kauppakeskuksiin ovat kohtuulliset.

Ladataan karttaa...

Historiaa

Pilpalan kylän tiedetään olleen paikallaan 1300-luvun loppupuolella. Vuonna 1452 kylässä oli kaksi taloa, vuonna 1539 taloja oli kolme: Ollila, Lättilä ja Hyrry. Jo 1700-luvun puolivälissä on alueella ollut kylätiet Lopen kylästä ja Läyliäisistä Pilpalaan sekä siitä edelleen Tevännölle ja Hunsalan kautta Siikalaan. Pilpalassa harjoitettiin laajasti tervanpolttoa. Tervaa valmistettiin myyntiin ensimmäiseen maailmansotaan asti. Vuonna 1785 oli Pilpalan kylällä oma mylly. 1700-luvun lopulla Pilpalaan rakennettiin ensimmäinen vesisaha ja 1920-luvulla vesimylly. Ensimmäinen kauppaliike alueelle tuli vuonna 1878. Viimeinen kauppa, Pilpalan kyläkauppa, lopetti toimintansa 1990-luvulla.

Koulu Pilpalaan saatiin vuonna 1896. Tontin koululle lahjoitti August Hyrry. Nykyinen koulu valmistui syksyllä 1972. Rakennuksessa oli kaksi luokkahuonetta, yhdistetty veisto-, voimistelu- ja juhlasali, keittiö, opettajainhuone ja talonmiehen asunto. Pilpalan koulussa Kuuslammen rannalla toimivat edelleen luokat 1-6 sekä esiopetusryhmä.

Aluetta hallitsevat laajahkot metsäalueet ja toisaalta pienehköt kumpuilevat pellot sekä vesistöt. Maa-alueet ovat lähinnä yksityisessä omistuksessa.Yksi kylän mielenkiintoisista luontokohteista on Hyrryn lähde. Hyrryn tilan uusrenessanssityylinen päärakennus on rakennettu 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tilan ulkorakennuksista ovat mainittavia kivinavetta ja vanha tolppa-aitta.


Lisätietoa