Pikku-uikku (Tachybaptus ruficollis)

Häme-Wikistä
Pikku-uikku

Toissapäivä (27.8.2023) oli tuulinen ja sateinen. Jopa Katumajärvenpuiston sinisorsat olivat kaikonneet keinuvalta laiturilta. Vain yksi tämän kesän poikanen uiskenteli laiturin alta suoraan eteeni. Vaikutti nälkäiseltä. Kävelin laiturin päähän ja pulahdin veteen niin kuin kymmeniä kertoja kesän aikana, ja kun olin aikani uinut nousin takaisin laiturille.

Silloin näin jotain, joka yllätti minut täysin. Pieni uikku uiskenteli muutaman metrin päässä laiturin päästä kala suussaan. En ollut nähnyt sitä aikaisemmin ja lintu näytti oudolta.

Hetken päästä vastaan ui melkein samankokoinen lintu, joka oli selvästi poikanen, räpytteli siipiään ja piti kovaa ääntä. Emo antoi salakan poikaselle, joka hotkaisi sen kerralla. Sitten linnut uivat rannan suojiin. Linnuilla oli selvästi siellä jossain pesä.

Jälkikäteen selvisi, että kyse oli pikku-uikusta.

"Pikku-uikku on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi. Uhanalaisuuden syynä on pesimäkannan pienuus: vuosittain meillä arvioidaan pesivän vain 1–20 pikku-uikkuparia. Kanta todennäköisesti vaihtelee suuresti vuosittain, ja pesintöjen todentaminen on hankalaa, sillä laji pesii runsaskasvuisilla kosteikoilla, missä se on pesimäaikaan äärimmäisen piilotteleva." (BirdLife)

Siis hyvin harvinainen lintu ja keskellä paikkaa, jossa kesäisin liikkuu paljon ihmisiä. Googlettamalla sain selvillä, että samaan aikaan, samana päivänä pikku-uikuista oli tehty havaintoja ainakin Porissa.

BirdLifen sivustolta selvisi sekin, että vastarannalla Honkalammen lintutornin lähellä linnusta oli tehty aiemmin havaintoja. Nyt ne olivat siis jostain syystä siirtyneet vastarannalle.

Lähteet

Pikku-uikku. LuontoPortti ([1])

Pikku-uikku. Wikipedia ([2])

Pikku-uikku. BirdLife Suomi ([3])

BirdLife Kanta-Hämeen alueen retkeilykohteita. BirdLife Suomi ([4])