Pietari Törnqvist

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan raatimies, kulta- ja hopeaseppä Pietari (Petter) Törnqvist (1726 - 1804) oli aikoinaan kaupungin vaikutusvaltaisimpia ja varakkaimpia henkilöitä. Törnqvist oli syntynyt talollisen poikana Sahalahdella, mutta mennyt kultasepän oppiin Turkuun, mistä hän muutti 1750-luvun lopulla Hämeenlinnaan. Vuonna 1766 hänet valittiin raatimieheksi (kaupunginhallituksen jäsen).

Poliittisesti Törnqvist oli lähellä aikansa hattupuoluetta, sillä hän kannatti mm. vapaata kauppaa ja maan teollistamista. Hämeenlinnan perustettiin hänen aikaan kaupungin ensimmäinen tehdas, pellavatehdas vuonna 1761, mutta se jäi lyhytikäiseksi.

Pietari Törnqvistin tekemiä esineitä löytyy vielä tänä päivänä huutokaupoista ja ne ovat hinnoissaan. Törnqvist teki tilaustöitä mm. Hattulan ja Hämeenlinnan seurakunnille. Monet vuonna 1804 Hattulan Pyhän Ristin kirkosta varastetuista esineistä olivat juuri hänen tekemiään.

Lähteitä

Petter Gustafsson Törnqvist, Sr. Geni ([1])

Diwerse kunngörelser. Åbo Tidning 19.9.1804 (Törnqvistin tekemien astioiden varastaminen Hattulan vanhasta kirkosta) ([2])

Lindeqvist, K. O.: Hämeenlinnan kaupungin historia, II osa: Kaupungin historia Ruotsin vallan aikana. Hämeenlinna: Hämeenlinnan kaupunki, 1926. Julkaisun verkkoversio (PDF). ([3])