Otto Kanerva

Häme-Wikistä

Otto Kanerva on syntynyt 20. heinäkuuta Valkeakoskella. Hänen isänsä työskenteli lääke-esittelijänä, ja Otto pääsi toisinaan hänen mukaansa eri puolille Suomea. Samalla poika näki idoleitaan, joita hänellä oli lukuisia oopperalaulajista rokkareihin ja jalkapalloilijoihin.

Lapsena poika viihdytti itse itseään esiintymällä ja laulamalla. Näyttelijänkoulutuksen hän on hankkinut Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitoksella, josta mies valmistui vuonna 1995. Ensimmäinen pesti oli Tampereen teatterissa, Antti Puuhaaran rooli, jonka Jukka Virtanen oli laatinut varta vasten nuorta näyttelijää varten. Tunnetuksi mies tuli tv-näytelmäsarjasta Huojuva talo. Tätä nykyä hänet muistetaan sarjoista Kotikatu ja Kovaa maata.

Kanerva on esiintynyt usein teoksissa, jotka käsittelevät jotakin sota-aikojen tapahtumaa. Hän on näytellyt yhtä hyvin punaista agitaattoria, työväenluokkalaista pispalalaispoikaa kuin valkoisten sotapäällikköä. Mies on ollut mukana niin Pohjantähti-trilogiassa, Tie Tampereelle -näytelmässä, Kansallisteatterin Mannerheim-näytelmässä kuin television Hovimäki-sarjassa. Syyksi näihin sotarooleihin Kanerva itse uumoilee ulkonäköään, ”perihämäläistä naamavärkkiä”.

Myös musiikintekijänä Otto Kanerva on näyttänyt kyntensä. Hän on valmistanut Juha Tapion kanssa musiikkiesityksen Tahroja Paperilla, jonka kantaesitys kuultiin Kajaanin Runoviikolla. Sanaiseksi salaisuudekseen hän mainitsee yksinkertaisuuden: arkisia sanoja, konkreettisia asioita. Samoin miehellä on ohjelmistossaan useita eri lauluiltoja.

Hämeenlinnaan näyttelijä perheineen on muuttanut kauniin kaupungin, lyhyiden etäisyyksien ja oman rauhan perässä. Rakenteilla on myös oma kotitalo.

Lähteet