Oratoriokuoro Tavastica

Häme-Wikistä

Musica Tavasticaan liittyvä kuorotoiminta on ollut eräänlainen foorumi kuorotoiminnan kasvulle ja kehitykselle. Ei voida puhua oikeastaan yhdestä kuorosta, vaan kuoroista, jotka ovat vastanneet kulloisenkin tapahtuman laajasta kirkkomusiikkiteoksesta. Oratoriokuoro Tavastica perustettiin syksyllä 2006 jatkamaan vuonna 1997 perustetun kamarikuoro Tavastican toimintaa. Ensimmäisen, vuonna 1994 aloitetun Musica Tavastica -tapahtuman Händelin oratorion Messiaksen kuoro-osista vastasi Magnificat-kuoro, joka toimintaa jatkoi edellä mainittu kamarikuoro. Kuorotoiminnan muotona voisi katsoa olleen eräänlainen projektikuororoiminta. Magnificat-kuoro ja kamarikuoro Tavastica keskittyivät lähinnä barokinajan ja klassisen ajan suurimuotoisiin orkesteri- ja kuoroteoksiin. Oratoriokuoro Tavastican tehtävänä oli taas valmistaa laajoja romantiikan aikaan liittyviä teoksia, kuten Verdin Requiem yhteistyössä Turun ja Forssan kuorojen kanssa ja Rossinin Stabat Mater Forssan kamarikuoron kanssa. Kuorotoimintaa on johtanut Matti Oikarinen.

Musica Tavasticaan kiinteästi liittynyt laajamuotoisten kirkkomusiikkiteosten esittäminen on ollut yksi Oratoriokuoro Tavastican tehtävistä. Kuorojen välistä yhteistoimintaa on ollut Turkulaisen kamarikuoro Adastran, Turun tuomiokirkon poikakuoron sekä Forssan kamarikuoron kanssa. Kansainvälistä yhteistoimintaa on ollut Szolnokin sinfoniaorkesterin ja Debrecenin nais-ja mieskuoron kanssa, Raplan kirkkomusiikkifestivaalikuoron- ja orkesterin kanssa ja Tallinnan barokkiorkesterin kanssa. Yhteistoiminta Hämeenlinnan kaupunginorkesterin on ollut myös kiinteä.

Esitettyjä teoksia ovat olleet mm. Bachin Johannes- ja Matteus passiot, h-molli-messu, Magnificat; Vivaldin Dixit Dominus ja Jubilate o amoeni chori ja Gloria; Händelin oratoriot Messias ja Israel Egyptissä; Mozartin Requiem ja c-molli-messu; Haydnin oratorio Luominen, Nelson-messu ja Stabat Mater; Verdin Requiem ja Rossinin Stabat Mater.