Onnelantie 13 Lahdessa

Häme-Wikistä

Löytyisikö rakennushistoriallista tietoa osoitteessa Onnelantie 13 Lahdessa sijaitsevasta rakennuksesta?


Lahden kaupunginkirjaston vastaus

Onnelantie kuuluu niin Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (RKY), kuin maakunnallisestikin arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (MARY 2006) sekä paikallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (Niskanen Riitta 2000: Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista). Jälkimmäisestä selviää, että Onnelantie on osa viipurilaisen arkkitehti Otto-Iivari Meurmanin v. 1927 laatimaa Lahden kaupungin itäisen osan asemakaavamuutoksen aluetta. Rakennuskanta on pääosin peräisin vuosilta 1928-1936. Taloista n. puolet on lahtelaisen rakennusmestari Artturi Ekströmin suunnittelemia. Muita suunnittelijoita ovat mm. rakennusmestarit Kustaa Kourula ja Emil Laine. (Niskanen 2000, s. 71)

Niskanen (2000, s. 71) kuvaa Onnelantien rakennuksia seuraavasti ”Rakennukset edustavat eleetöntä klassismia. Niille on tyypillistä jyrkähköt satulakatot, vaalea julkisivuväri ja moniruutuiset ikkunat. Talot ovat kookkaita ja käsittävät useampia asuntoja.”

Valtakunnallisesti merkittävissä rakennetuissa kulttuuriympäristöissä Onnelantie kuuluu ”Harjukadun, Onnelantien ja Kymintien pientaloalueet sekä Karjalankadun pienkerrostalot”-kokonaisuuteen. Se on luettavissa Museoviraston sivuilla (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Lähteet

  • Niskanen, Riitta: Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista (Lahden kaupunginmuseo, 2000)